2015. február 10., kedd

A tavaszi vetés 1. - Mit vessünk?


Februárban célszerű átgondolni, hogy mit vetünk tavasszal, átnézni vetőmagjainkat, felmérni, mire van még szükség. Ilyenkor lehet igazán vadászni a vetőmagpiacon! Hogyan válasszunk a sokaságból, amelyet a vetőmagboltok kínálnak? A „sikeres” fajták a helyi termőterület, mikroklíma, talaj függvényében rendkívül különbözőek lehetnek. Alapelvek a tudatos gazdálkodásban: kerüljük a hibrideket (ezek általában üzemi körülményekre vannak kialakítva - pl. vegyszeres növényvédelem –, a hibridek esetében kockázatos, felesleges a magfogás.
Ha lehet, szerezzünk be helyi, bevált tájfajtákat. Honnan? Szomszédoktól, piacon, illetve fenntartható hálózatokon keresztül: egyre elterjedtebbek a magbörzék!
„Kezdő" kertészeknek felsorolok egy „indulócsomagot”, „alapkészletet”: ez a lista bőségesen elegendő terményt biztosít a konyhára egész évben. (Most az egynyári, tavasszal elvetendő növényekről beszélünk.) Alább csak alapelveket közlök - minden évben írjuk fel az elvetett, palántázott fajtákat, és a bevált fajtákat ültessük újra.


saláta
Téli, bevált fajta a Téli vajfej - ez fagytűrő, tehát ősszel palántáztuk. (Elég kemény levele van, de: tavasszal fontos zöld a konyhán!) Ha ez elmaradt, tavaszi saláták közül népszerű a Május királya fajta, de a választék bőséges, és ami azt illeti, vannak finomabbak:) Én a vékonyabb levelű, zsenge salátát szeretem. Ha nincs preferenciánk, vessünk el több fajtát a rendelkezésünkre álló magokból, és a bevált fajtákról gyűjtsünk magot. (Hagyjunk meg egy-két fej salátát, júniusra felmagzik, a virágból kézzel kihúzható a finom, ejtőernyős magocska). Tavaly a Növényi Diverzitás Központtól a Nagyecsedi tájfajtából kértem magot.
A salátát folyamatosan vessük és palántázzuk: amint egy tálca palánta szabad földbe kerül, vessük el a következőt! Márciustól vethetjük szabadföldbe is.

spenót
Alapnövény a biokertben: tavasszal minden üres sorközt bevetünk spenóttal. Fogysztjuk salátának, főzeléknek, köretnek, lefagyasztjuk, és ami nem fogy el, azt bekapáljuk zöldtárgyának.

gyökérzöldség (petrezselyem vagy pasztinák)
Rossz talajon vessünk pasztinákot. Levele, gyökere felhasználható, levesekbe, párolva - erősebb íze van, mint a fehérrépának. Ha köves a talaj, vessünk levélpetrezselymet, fodros petrezselymet, hogy a friss petrezselyemzöld ne hiányozzék a konyháról. Nehezen kel, felszínesen vessük, és tenyérrel finoman lapogassuk le: ne tömörítsük túlságosan vetés után a talajt.
A petrezselymet mindig vessük helybe, szegélyként: ágyás vagy földterület szélén.

sárgarépa
Alapvető gyökérzöldség a magyar konyhán. Ha a talaj köves vagy kötött, rövid, félhosszú fajtát válasszunk. Alaptípus: Nanti. A sárgarépát ne vessük mélyre - húzzunk egy aprócska árkot a mutatóujjunkkal.

zeller
Vegyünk palántát, magról nevelni nehéz, ne szerezzünk kellemetlen tapasztalatot. Tíz palánta nem nagy beruházás, megéri. Káposzta közé kerül. Az érett zellert a pincébe / verembe rakjuk októberben, májusig használható.

fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, (karfiol és brokkoli)
Ezeket ablakban is palántázhatjuk. Kései káposzta, kelkáposzta, karalábé vethető szabadföldbe is: ha tasakos magot vetünk, tartsuk be a vetés időpontját. A káposztaféléket erősen károsíthatja a káposztalepke hernyója, valamint a tetvek. Mindenképpen védőnövényekkel társítva (paradicsom, zeller) ültessük. Karfiol és brokkoli kényesebb, csak öntözve ad megfelelő termést. Azt javaslom, ezekkel a kudarcot toleráló kertészek kísérletezzenek.


kelbimbó
Fontos téli zöldség, május folyamán palántázzuk, ideális másodvetemény borsó vagy saláta után.

kínai kel
Hazánkban csak kora tavasszal vagy nyár végén termeszthető, mert a nyári fényben felmagzik. Egyébként jól kel, igénytelen. Csigák zabálják.

paprika
Ősi magyar növény:-) A magyar kertből elmaradhatatlan. Magfogáshoz izolálni kell. Vagy csak egyféle paprikát neveljünk (ez elég nagy lemondás), vagy csak olyan tőről gyűjtsünk magot, amihez 50-100 méter távolságban nincsen már paprika fajta.
Palántázzuk, vagy ha nem akarunk fűszerpaprikát, akkor vegyünk palántát. Fűszerpaprikát mindenképpen érdemes palántázni, mert abból sok kell.
Szomszédai: zöldségfélék, zeller, pasztinák, fűszernövények (bazsalikom, majoránna, szurokfű). Átlagos körülmények között, vegyeskertben nem igazán érzékeny betegségekre, kártevőkre.

paradicsom
Alapkérdés. Tavaly nyolc fajtát neveltünk. Nagyon jól lehet magot fogni, mert önporzó: nem kell ügyelni a szomszédságra:) Ha van bevált fajtánk, szedjünk magot és palántázzuk. Lehet helybe vetni is, de nem éri meg. Kiskerben elég 10-40 tő (utóbbi: ha el is akarjuk tenni lének, sűrítménynek), biztosabb palántázni. Vetésforgóra kényes! Kerüljük a burgonyaféléket (paprika, paradicsom, burgonya, tojásgyümölcs). Jó szomszédai: káposztafélék, zeller, hagyma, zöldség, saláta, zöldbab, mustár, zsázsa, bazsalikom, kömény.

bazsalikom
Az olaszok nem hülyék, ez abból is látszik, hogy feltalálták a pesztót. Nagyon drága, különleges csemege - ha boltban vesszük. A házi konyhán: mindennapi olaj- és zöldforrás. A bazsalikom kényes növény, de az a véleményem vele kapcsolatban, ami Woody Allené a szexről: egy kicsi is megéri a strapát. Palántázni kell. A vetésnél ügyeljünk: a jól fellazított talajra (virágláda, virágcserép) szórjuk el a bazsalikommagot, és tenyérrel nagyon finoman tapogassuk meg. Ne fedjük földdel, mert a mag fény hatására kel ki!
A „magyar házi pesztó” receptjét majd máskor közlöm, csak szóljatok rám:)

csemege kukorica
Kiváló szélfogó, és a friss, „tejes” csemeg kukorica fenséges, még nyersen is! Legalább tíz-húsz növényt neveljünk.

spárgatök, cukkini (patisszon)
Lehet palántázni áprilisban, vagy helybe vetni május első hetében. MIndenképpen vessünk cukkinit, négy bokor (négyszer 3 mag) fedezi egész nyári szükségletünket! Spárgatökból egy-két bokor elég. tökből egy bokorba mindig 2-3 magot vetünk.


téli sütőtök (nagydobosi)
Kiváló, gesztenye ízű sütőtök, kiválóan eltartható (pincében márciusig). Akkor vessük, ha van helyünk: tíz méteres indái vannak:)

borsó
Ha jön a tavasz, vessük a borsót! Többfélét, szakaszosan, hogy amennyire lehet, kiterjesszük a termőidőt. A borsó szakaszos vetéséről már írtam.

fejtőbab, zöldbab
A zöldbab elengedhetetlen táplálék! A hüvelyesek fehérjepótlók, a bab (fejtőbab, szárazbab) teljes évben kiváló minőségű fehérjeforrás! Ne hanyagoljuk el. Vetni könnyű, jól kel és igénytelen. Vessünk többet, mint amennyire gondolnánk - és amint érik, szedjük. Így is maradni fog beérett hüvely a száron vetőmagnak, téli szárazbabnak.
Nekünk nagyon bevált a „gyöngybab”. Apró, fehér babocska, kiválóan szedhető zöldbabként (zöld hüvelyű zöldbab), lehet belőle friss, nyári bablevest készíteni (fejtőbab), és szárazbabnak is kiváló. Igaz, apró, de szapora.
Futóbabbal csak akkor kísérletezzünk, ha van támaszunk, vagy kukorica mellett. A futóbabot kukorica mellett akkor duggassuk el, amikor a kukorica már kibújt.

uborka
Csemegekukorica közé, mellé vessük helyben. (Szélfogó lehet még: karfiol, kelbimbó.)
Izolálni kell, ha magot akarunk fogni, mert tökféle, tehát átporoz. Védőnövénye: a kapor (lisztharmat ellen). Hagyományosan hígított tejjel permetezik lisztharmat ellen.

cékla, fekete retek
Másodvetemények borsó után, mindkettő kiváló téli kiegészítő.

mangold
Erről a növényről többször írtam, fontos tavaszi zöldségnövény. Áttelel, saját magjáról szaporodik (hagyjunk egy-két tövet felmagozni.)

hagyma
A sárgarépa védőnövénye (és az övé a sárgarépa: egymás légykártevőit riasztják). Minden kertben kötelező, ahol sárgarépa van. Ha a talaj nem jó, nem fog megnőni. Az apró gumókat szeptember-októberben duggassuk el újhagymának, tavaszi főzőhagymának.

fokhagyma
Alapvetően fokhagymagerezdről szaporítjuk. Egyes fajták magról is nevelhetők. Őszi- és tavaszi fokhagymát ültetünk, tartsunk folyamatosan egy-egy fajtát.

mustár
A „pihentetett” terület növénye. Szórjuk szét kora tavasszal a magját. Miután kikelt és elérte a 20-30 cm magasságot, kapáljuk be a talajba. A legkiválóbb talaj előkészítő és zöldtrágyanövény. Ha magot akarunk fogni, egy méter sorközzel, 20-30 centiméterenként ültessük, mert több mint egy méter magasra nő. Amior leszárad, a magok jól kicsépelhetők és szeleléssel fogyasztásra is tisztíthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése