2013. április 21., vasárnap

Néhány szó az eperről

Nálam és zamatos tavaszi ízei miatt sokaknál az eper az évelő ágyás fontos eleme. Mint említettem, az évelők a három évre tervezett vetésforgóban külön, állnadó helyet kapnak. Nem késő most sem telepíteni: a kertészetek általában konténeres kiszerelésben árusítják - egy "göngyöleg" rend szerint fél tucat erős palántát tartalmaz. Mivel a talaj idén megfelelően nedves, a konténeres palántát most is kihelyezhetjük.

De hova? Mivel évekig marad egy helyen, nagyon fontos a talaj megfelelő előkészítése. Az szamócafélék eredetileg a félárnyékos erdőszélek lakói - nemesített testvéreik fényige viszont nagyobb, az éréshez napos helyre van szükség. Ha a talaj nagyon kötött, komposzttal lazítsuk fel.
Az eper a mély- és dombágyas művelést nagyon meghálálja. Nálam agyagos a talaj, az eper évekig sínylődött a nem megfelelően előkészített parcellában. Aztán kitaláltam, hogy külön ágyást készítek neki: a melegágy mellett "eperládákat" alakítottam ki, ezeket komposzt és karámtrágya keverékével töltöttem meg. Itt végre jól érzi magát.
Téglával kialakított eperágyás - tyúkhúrt könnyű eltávolítani:)
 Mivel eredetileg erdei növény, fontos talajának állandó takarása. Üzemekben ezt gyakran fekete fóliával oldják meg. Az előkészített talajt fóliával letakarják, a kilyuggatott fóliába duggaják el az epret. Ez kiskertben is megfelelő módszer lehet, de gondoskodnunk kell a fólia alatti öntözésről. Én ezzel nem próbálkoztam, mert valami azt súgja, hogy az ilyen elzártság nem kedvez a megfelelő talajélet kialakulásának. Régi, házi módszer: hagyjuk az epret burjánzani! Az eper termésidőszak után szétszórja hajtásait, "elvadul". Ezeket a hajtásokat átválogatjuk, annyit az ágyásban hagyunk, amennyi kényelmesen elfér (a kifejlett növény méretét véve alapul), a többit áttelepítjük. Ennek az ideje augusztus vége, a Szent István utáni esős időszak. A tömör, dúsan benőtt ágyás "önmagát árnyékolja", és szépen terem - ha a megfelelő egyensúlyt megtaláltuk. Ha az eper több évig helyben marad, minden ősszel trágyázni kell!

Ha az epret sorokba vetjük, annak is van előnye: több nap éri, és könnyebb gyommentesen tartani, mert kapálható. Ebben az esetben a sorokba vessünk ustárt. A mustár friss növényként remek, csípős saláta alapanyag, aminkor megnő, zöldtrágyaként a talajba kapáljuk.

Az extrém helyeket szereti: most tavasszal a pincedomb tetejére telepítettem, meglátjuk, mi lesz:) Szellős területen kimondottan jellemző betegség nem szokott jelentkezni. A szemek penészedése ellen a szakirodalom a hgymás növényekkel való társítást ajánlja  - meg kell jegyeznem, a hagymások jelenléte a kapálásban, gyomlálásban igen komoly gondokat okoz...
Eper a melegház mellett, tégla ládában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése