2013. április 30., kedd

Évelők, áttelelők

A rebarbara virágzatát távolítsuk el
Április első felében a száraz időt vártuk - most az esőt. A kései vetés és csapadékhiány miatt elkerülik asztalunkat azok a növények, melyeket más évben ilyenkor már szedegetni szoktunk. Ilyenkor látjuk kiváltképp az évelő növények hasznát!
Lássuk, mit ajánl ilyenkor friss fogyasztásra a kert?
Az egyik legkorábban megjelenő tavaszi "zöldségféle" nálam a rebarbara. Régen kompótnövényként tartották számon - kompótnak is alkalmas, hogyne, önmagában és a maradék pincében áttelelt almával is - de ne felejtsük el, hogy kiváló savanyító! Gyakran rizzsel együtt készítem el, a rizsnek nagyon pikáns, savanykást ízt ad. Magról szaporítható - hasonló magja van, mint a kapornak vagy a pasztináknak, csak nagyobb - kikelés után a növény hatalmas, erőteljes gyökeret nevel.  A fejlett növényt tőosztással is szétültethetjük. Három-négy növény bőségesen ellátja a háztartást firss levélnyéllel (ezt a részét fogyasztjuk.)

Igényes, nehezen tartható növénynek tartják a spárgát: nincs így. Igaz, ki kell várni a "beérkezését." A spárgamagot palántázó ládába vagy melegágyba vessük el - a szabadföldi vetést én nem győzöm locsolni, márpedig kelésig erre szükség van szezélyes éghajlati viszonaink közt. A kis, zöld bóbitás növénykék második évben kerülnek helyükre, termésre a harmadik évtől számíthatunk. Amennyiben a talajt jól készítettük elő, évről évre megbízhatóan terem - mély, tápanyagdús, laza szerkezetű, akár homokos talajt kíván!
A homokos talajt könnyeben törik át a spárgarakéták

Még egy tipp. Nem évelő, de elég szépen bírja a hideget, és általában elég jól áttelel a mángold. Ez a növény inkább a Földközi-tenger körzetében népszerű, de az utóbbi időben nálunk is elterjedt. Nincs vele annyi gond, mint a káposztafélékkel, de a kelkáposztát szépen helyettesíti. Nem késő, még most is elvethetjük: kikelés után erőteljesen növekszik, a szárazságot is bírja. Ha másodvetésben, augusztus második felében vetjük el (ilyenkor általában öntözni kell kelésig, mert kevés a csapadék), akkor ősszel szüretelhetünk róla, de még a téli fagyokig sem terem le. Ne kapáljuk ki, ne forgassuk a talajba a növénytörzseket! Tavasszal a télen megszedett, néhány fonnyadt, lebarnult levelet hordozó növény megújul, és ellát friss főzelékkel! Nálam így fest most a kertben.... mögötte már látszik a kelő zöldborsó.

A hideget bírja, áttelelt a mángold

Az évelők fejedelméről, az eperről külön cikkben írtam néhány megjegyzést, egy cikket pedig a fűszernövényeknek szánok hamarosan.

2 megjegyzés:

  1. Mangoldból nekem van piros és sárga nyelű is, megpárolva olyan, mint a spárga. A levelét itt quiche-be töltik, tojásos-tejszínes töltelékkel. A zöld spárga lassan 10 éve ugyanott van, de még mindig rengeteg spárgát hoz, csak a bakhátakra kell figyelni.Nyersen a legfinomabb.

    VálaszTörlés
  2. Elnézést, hogy ilyen lassan reagálok: teljesen elrabolt a kert:) A mangold- quiche jó ötlet, kipróbálom! Néha, ha nagyon pepecselős kedvemben vagyok, a mángold nyelét bepanírozom (hagyományos magyar panír), és kisütöm olajban. Ropogós zöldség-rudacskák lesznek, finom!

    VálaszTörlés