2012. szeptember 18., kedd

Területalapű támogatás: kinek, miért?

Romos présházam és mintegy 4100 m2 elhanyagolt földterület birtokában, friss őstermelői igazolvánnyal kezemben a következő tétellel szembesültem: amennyiben szőlővel telepítem el és átminősíttetem új birtokomat, területalapú támogatást igényelhetek.

Jó hír! De kinek is jár a támogatás? A segítőkész pázmándi falugazdász megismertetett az alapfogalmakkal.
Ezeket a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjáról letöltött dokumentumban is megtaláltam, a pontos meghatározásokat innen idézem:
-->
TÁJÉKOZTATÓ A 2012. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEMBEN IGÉNYELHETŐ
- EGYSÉGES TERÜLETALAPÚ TÁMOGATÁS (SAPS),
- NÖVÉNYI TERMELÉSHEZ KÖTÖTT NEMZETI KIEGÉSZÍTŐ TÁMOGATÁSOK,
VALAMINT
- EGYÉB KIEGÉSZÍT TÁMOGATÁSOK (különleges rizs-, elkülönített cukor-,
elkülönített zöldség-gyümölcs- és zöldség, gyümölcs, dohány szerkezetátalakítási
támogatások) RENDSZERÉRŐL

Ez a fenti bekezdés még nem az idézet, csak a cím volt:-)
Nézzünk tehát néhány alapelvet. a területalapú támogatás alapja a Tábla.
-->
"Tábla: az ügyfél által az egységes kérelemben bejelentett legkisebb, azonos hasznosítású (hasznosítás figyelembe vételekor az MVH által kiadott hasznosítási kódok szerint kell igényelni) összefüggő földterület, amelyen egy földhasználó egy növényfajt termeszt, beleértve a takarmánykeverékeket és a vegyesgyümölcsösöket is, valamint amelyet nem metszhet kötelezettségvállalással érintett terület."
Álljunk meg egy szóra: "egy földhasználó egy növényfajt termeszt"??? Ahhoz képest, hogy a levegőben a fenntarthatóság, biodiverzitás, ökológia szavak röpködnek, ez a meghatározás elég súlyos.  A Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság célkitűzése például (a mondott honlapon) a következő:
"A magyar mezőgazdaság számára a legfontosabb piac a helyi és a hazai piac. Olyan fejlesztések és beruházások szükségesek, amelyek lehetővé teszik, hogy jó minőségű, egészséges magyar élelmiszer lássa el a hazai piacot. Fontos a helyi kis- és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások, feldolgozó üzemek belső és uniós forrásokra támaszkodó fejlesztése. Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket."
Jól hangzik, nézzük tovább a dokumentumot. Pontosan kinek jár a támogatás, a SAPS?
"Területi kritériumok a támogatások jóváhagyása tekintetében

A SAPS támogatás – kérelem szinten – csak abban ez esetben nyújtható, ha a SAPS  támogatásra benyújtott igényelt területek ellenőrzése alapján a SAPS támogatható terület  eléri az 1 hektárt, VAGY ha a kérelem tartalmaz SAPS-ra bejelentett szőlő - vagy gyümölcsös  ültetvény területet és ez utóbbiak SAPS támogatható területe legalább 0,31 hektár.

Abban az esetben, ha a SAPS támogatásra benyújtott igényelt területek ellenőrzése alapján a  SAPS támogatható terület nem éri el az 1 hektárt, de tartalmaz minimálisan 0,31 hektár  támogatható megállapított szőlő - vagy gyümölcsültetvényt, a kérelem jogosult lehet a SAPS  támogatásra.
A SAPS, illetve a növényi termeléshez kötött kiegészít nemzeti támogatások esetében az  igénylési területegységek (tábla) alapján jogcímenként kialakítandó tábla/parcella  támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt. "
Világos beszéd. Támogatásra jogosult, aki legalább 1 hektár monokultúrával rendelkezik. Engedmény, hogy a területe állhat 4, legalább 0,25 hektáros területegységből. Szőlő és gyümölcs esetében alacsonyabb a léc, 0,31 hektár. Vagyis, kis 0,41 hektáros területemmel "jogosult lehetek" támogatásra, amennyiben a területen kizárólag engedélyezett szőlőfajtát termelek.
Lemondok tehát mindarról, ami a hosszú távú gazdálkodást segíti: az egymást támogató vegyeskultúrák rendszeréről.
És miért? Évi (!) kb. 60000 Ft támogatásért.
A döntés egyértelmű. NEM KELL A SAPS! A kérdés megint csak az, hogy kinek lesz jó ez? Miért támogatjuk azt a több száz hektáron hagyományosan, gépi munkával gazdálkodó nagybirtokost, akinek amúgy is van mit aprítani a tejszínbe? Mert bizony, száz hektár esetén (mennyi is 100 x 60000? jó ég! le se merem írni!) a SAPS egészen csinos kis összeg!
Nehéz megérteni, hogy az EU hivatalos támogatási rendszere miért dolgozik következetesen a fenntartható mezőgazdaság, és saját alapelvei ellen. Biztos, hogy van érv, amelyet nem ismertem fel, hiszen a jóhiszeműség elve alapján az kizárható, hogy a támogatási rendszer az agrárlobbi érdekeit szolgálná.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése