2013. január 12., szombat

Tél a hegyen

Alszik a természet - de nem alszik az ember. A tél nem a termés, hanem a gondolat érésének ideje. Számomra a legnagyobb feladat ez most a Prágai Udvarkertben: meg kell terveznem az idei esztendő vetési, telepítési tervét.
A parcella keleti fekvésű, de délről és nyugatról is jól éri a napfény (erősen napos, szőlő termesztésére alkalmas oldal). A talaj löszös, a pázmándi kvarcit hegy sajátosságait magán viselő, ásványokban, fémekben, vulkanikus anyagokban gazdag. Kiváló alap szinte bármilyen:) kultúra telepítésére.
A területen tavaly kiirtottam az elvadult szőlőt, valamint egyéb "nemkívánatos elemeket", így az olajfa szúrós, erőteljes csoportjait. A talaj kétszer meg lett szántva. Ez, be kell látni, kétszeres kompromisszum. A biogazdálkodás (természetes gazdálkodás) általában szem előtt tartja a "mélyen lazítani, sekélyen forgatni" elvét. De mivel itt a talajban gyökerek, szőlőtőkék maradtak, rá voltam kényszerítve ezek kiforgatására. Úgyhogy most legalább "nulláról indulhatok", a kert kialakítását saját elképzeléseim alapján végezhetem.

Ilyenkor, január elején a vetésre szánt területek már 1. vagy be vannak forgatva 2. vagy tavasszal, amint alkalmas az idő, február végén-március elején készítjük  őket elő vetésre. A tavalyi, rendkívül aszályos nyár után elsődleges szempont volt az, hogy a vízhiányos talajt "feltöltsük" nedvességgel. Az őszi talajfeltörés /szántás segít ebben. A durva, nagy felületű talajmorzsák, barázdák több vizet vesznek fel, mint a lehengerelt, elsimított talaj. Az őszi talajelőkészítés mindenképpen jobb. De ha nem sikerült időben végezni, akkor most, a nem igazán hideg tél lehetővé teszi a talajforgatást. A nem teljesen átfagyott talajfelszínt ásóval vagy ávóvillával megforgathatjuk. A rögöket, amennyire lehet, verjük szét, de az sem baj, ha nagyobb darabok egybe maradnak: a tavaszi magágykészítésnél ezek a rögök, hantok szét fognak hullani. Ha most elő tudjuk készíteni a taljat, értékest heteket nyerhetünk a tavaszi előkészítéshez: ki tudja ugyanis, hogy mennyi csapadék hull márciusban, mikor lehet majd először "rámenni a talajra" azért, hogy felássuk.
Ősszel beszántott, tarackos talaj .
A talajelőkészítésnél két szempontot tartsunk szem előtt:
1. Mélyen lazítsuk, sekélyen forgassuk a talajt.
2. A talaj az év minél nagyobb szakában legyen takarva (vagy zöld növénnyel, vagy - a vegetációs időszakon túl - mulccsal, lombkomposzttal, kerti nyesedékkel), hogy megóvjuk a kiszáradástól, és megfelelő környezetet biztosítsunk a mikroorganizmusoknak.
Ha az előkészítéssel végeztünk, pihenhetünk a babérjainkon, és átadhatjuk magunkat a kerttervezés édes gondolatainak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése