2013. február 21., csütörtök

Nem terem a ribizli?

Ribizli metszés előtt. Alját kukoricaszárral takarom.
Az ablakládákba vetett magocskák szépen fejlődnek (lásd a korábbi cikket), de korai lenne még vetésen gondolkodnunk. Fokhagymát el lehet duggatni februárban, de nálam olyan kötött, saras a talaj, hogy nem bajlódom ezzel, megvárom, hogy a talaj kiengedjen, és a talaj mélyére szálljon a most felszínen tocsogó csapadék.
Február második fele a metszés ideje. Nem fogok most széleskörű bemutatót tartani -  a metszésnek hatalmas szakirodalma van, ajánlani tudom Dr. Jeszenszky Árpád több kiadást megélt kötetét (Gyümölcsfák metszése), ez többnyire antikváriumokban is elérhető. Egy dologra viszont kitérnék, mert sokszor problémát okoz: és ez a ribizli.

Ribizlibokor sok házikert sarkában meghúzódik, igénytelen, a félárnyékot is tűri, ámde: sokszor utolér a panasz, hogy "szakaszosan terem" vagy "apró bogyói lesznek". Ez a tünet rendszeres gondoskodással megszüntethető.
Fekete ribizli
Különbséget kell tennünk a fekete és a piros ribizli metszése közt. A fekete ribizli termőrészei rövid életűek, lényegében egyetlen évben hoznak kimagasló termést, jelentőségük azután jelentősen csökken. Ebből következik, hogy a letermett, idős ágakat minden évben el kell távolítani (a metszés egész télen végezhető, de márciusra legyünk meg vele, mert a cserje korán megindul). Az új hajtás nem a gyökérből, hanem a gyökérnyakból és a föld feletti részekből sarjad. A vessző kb. három év alatt fejlődik ki, ekkor hozza a legnagyobb termést. A folyamatos termés érdekében a fekete ribizlit folyamatosan ritkítani és ifjítani kell! A három évesnél öregebb vesszőket vágjuk ki, szükség esetén a bokrot ritkítsuk, de ügyeljünk arra, hogy minden "nemzedékből" 4-5 vesszőt hagyjunk meg 3 éves korig. Egy jól termő feketeribizli bokor így kb. 3x5 különböző korú vesszőt nevel.
Piros és fehér ribizli
Ez a két ribizlifajta annyiban eltér a feketétől, hogy termést az érett vesszőkön remélhetünk. Metszése szintén ifjításból és egy-két évente ritkító metszésből áll.  Mivel a vessző tovább marad termőképes, metszése nem annyira intenzív, az elöregedett hajtásokat vágjuk ki és ritkítsuk, de ügyeljünk arra, hogy fiatal hajtások elegendő számban maradjanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése