2013. március 3., vasárnap

A tavaszi lemosó

A saras, nehéz föld nem tűri még a vetést, talajelőkészítést sem nálunk (a pázmándi hegyen erősen kötött a talaj), ezért vetésről korai lenne még töprengeni. De a vetőmagokat már beszerezhetjük, hogy ne érjen minket felkészületlenül a jó idő! A következő cikkben leírok majd néhány egyszerű, bevált növénytársítást akár a melegház, akár a szabadföldi vetés (hagyományos kerti ágyás, mélyágy vagy dombágy) számára.

De egyelőre foglalkozzunk még a gyümölcsfákkal! Itt az ideje a lemosó permetezésnek. A közhiedelemmel ellentétben: az ökológiai művelésben is permetezünk (e nélkül nehéz jó minőséget nevelni, illetve kevesebb lenne a lehetőségünk). De nem mindegy, hogy mikor és mivel permetezünk!
Ilyenkor a gyümölcsösben és a szőlőben is jól bevált megelőző permet a 2-4 %-os bordói lé. Gazdaboltokban a bordói port beszerezhetjük készen, fél kilós kiszerelésben. A tavaszi lemosó permetezéshez a megfelelő arány: 10 liter vízhez 20-40 dkg bordói por. Ha kis mennyiségre van szükség (néhány gyümölcsfa), akkor válasszuk a tasakos megoldást.

Nagyobb mennyiségben a bordói levet így is előállíthatjuk. 100 liter vízben kikeverünk 10 kg mészhidrátot (ez 25 kg-os csomagokban kapható építőanyag telepeken). Folyós, fehér mésztejet kapunk. Ehhez - 100 liter vízzel számolva! - 2-4 kg rézgálicot (réz-szulfátot) adunk, jól elkeverjük. Ha nem kell ekkora mennyiség, értelem szerűen betartjuk ezeket az arányokat.

A bordói lé kiváló megelőző szer gombabetegségek ellen, beleértve a moníliát (szilva, alma, meggy, mandulafélék stb.) tafrinás levélfodrosodást (őszibarack), és az almafélék és a naspolya tűzelhalását is. Amire nem jó: az a lisztharmat, így a nagy bosszúságot okozó köszmételisztharmatra sem. A köszmétét, vagy lisztharmatra szintén hajlamos szedret biológiailag engedélyezett kén-készítménnyel tudjuk kezelni. Mivel a lisztharmat előszeretettel jelenik meg friss hajtáson, a köszméte hajtásvégeit csipkedjük vissza (ez sokszor elégséges megelőzésre).

Amint gyümölcsfáinkat megtisztítottuk a felesleges, befelé növő, száraz ágaktól, a tavasz első két hetében (rügyfakadás előtt) fürdessük meg őket folyós, kék bordói lében.
(Tavasz a kertben I.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése