Magyarországon az udvarkert a lehető
leglogikusabb válasz a gazdasági válságnak nevezett intézményesített provokációra.
Adottságaink jók, földterületünk kiváló, szűkös gazdasági viszonyaink között
legjobb, amit tehetünk, hogy fogjuk az ásót és felássuk a ház körül a gyepet,
vagy feltörjük a betont a hátsóudvaron. Ez a kertvárosokban is megoldható –
akik pedig vidéken élnek, jól teszik, ha kihasítanak maguknak egy darabot a
falu körül elterülő parcellákból.
Az első beruházás: venni kell egy ásót. Barbár ötletnek
tűnhet, hogy salátát, céklát és karalábét neveljünk a tuják vagy a sziklakert
helyén – de csodálkozni fogunk, hogy kis fantáziával ágyásaink milyen
dekoratívak lehetnek. Végső célként pedig lebegjen szemünk előtt a konyhánkra
áradó friss zöldség tömkelege. Komolyabb feladat dombágyat készíteni. A dombágy
készítésének lépéseit korábban leírtam. Tapasztalatom szerint ez az ágyásos
módszer az, amellyel legkisebb felületen a lehető legtöbb zöldséget biztosíthatjuk
a friss, zöld ízekre éhező család számára.
![]() |
Kamillaföld otthon |
A kertészkedés, különösen kezdetben, a
tapasztalatszerzés fárasztó időszaka. Egy jó tanács: ne adjuk fel az elején!
Munkánk évről-évre mind több haszonnal kecsegtet. És ez csak a praktikus, kézzel
fogható eredmény. Lelkesíthet az i s, hogy összhangban élünk a természettel,
elveinkkel, sőt, kezünk munkájával a Föld nevű bolygó, ez által saját magunk és
szeretteink életminőségének javításán dolgozzunk. Hiszen nem a pazarló,
nagyüzemi gazdaság a megoldás problémáinkra. A jövő farmja című kötelező
nézeményben elhangzott: a nagyüzem egy joule energia értékű élelmiszer
előállításához tíz joule olcsó, foszilis energiát használ fel. Ez bizony
pazarlás, és ez így nem folytatható.
A kőolajon mint energiahordozón alapuló gazdálkodás egyre
drágább. Be kell látnunk, hogy a megújuló energiaforrásokat, elsősorban az
emberi és állati munkát hasznosító hagyományos gazdálkodás, vagyis az udvarkert
új dimenziót nyit. Számomra legalábbis ez a legjobb megoldás. Szeretek
kertészkedni, szenvedélyemet huszonegy éve gyakorlom, szeretek főzni, szeretem
a friss ízeket. Mi tarthatna vissza? Év elején megvettem egy romos, elhanyagolt
présházat a pázmándi szőlőhegyen a hozzá tartozó, elvadult kerttel. Nekiláttam
a bozótirtásnak, és fejemben megjelent egy négyzethálós papírlap, a Prágai
udvarkert telepítési vázlatával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése