2012. június 5., kedd

A Prágai Udvarkert


Magyarországon az udvarkert a lehető leglogikusabb válasz a gazdasági válságnak nevezett intézményesített provokációra. Adottságaink jók, földterületünk kiváló, szűkös gazdasági viszonyaink között legjobb, amit tehetünk, hogy fogjuk az ásót és felássuk a ház körül a gyepet, vagy feltörjük a betont a hátsóudvaron. Ez a kertvárosokban is megoldható – akik pedig vidéken élnek, jól teszik, ha kihasítanak maguknak egy darabot a falu körül elterülő parcellákból.

Az első beruházás: venni kell egy ásót. Barbár ötletnek tűnhet, hogy salátát, céklát és karalábét neveljünk a tuják vagy a sziklakert helyén – de csodálkozni fogunk, hogy kis fantáziával ágyásaink milyen dekoratívak lehetnek. Végső célként pedig lebegjen szemünk előtt a konyhánkra áradó friss zöldség tömkelege. Komolyabb feladat dombágyat készíteni. A dombágy készítésének lépéseit korábban leírtam. Tapasztalatom szerint ez az ágyásos módszer az, amellyel legkisebb felületen a lehető legtöbb zöldséget biztosíthatjuk a friss, zöld ízekre éhező család számára. 

Kamillaföld otthon
A kertészkedés, különösen kezdetben, a tapasztalatszerzés fárasztó időszaka. Egy jó tanács: ne adjuk fel az elején! Munkánk évről-évre mind több haszonnal kecsegtet. És ez csak a praktikus, kézzel fogható eredmény. Lelkesíthet az i s, hogy összhangban élünk a természettel, elveinkkel, sőt, kezünk munkájával a Föld nevű bolygó, ez által saját magunk és szeretteink életminőségének javításán dolgozzunk. Hiszen nem a pazarló, nagyüzemi gazdaság a megoldás problémáinkra. A jövő farmja című kötelező nézeményben elhangzott: a nagyüzem egy joule energia értékű élelmiszer előállításához tíz joule olcsó, foszilis energiát használ fel. Ez bizony pazarlás, és ez így nem folytatható.

A kőolajon mint energiahordozón alapuló gazdálkodás egyre drágább. Be kell látnunk, hogy a megújuló energiaforrásokat, elsősorban az emberi és állati munkát hasznosító hagyományos gazdálkodás, vagyis az udvarkert új dimenziót nyit. Számomra legalábbis ez a legjobb megoldás. Szeretek kertészkedni, szenvedélyemet huszonegy éve gyakorlom, szeretek főzni, szeretem a friss ízeket. Mi tarthatna vissza? Év elején megvettem egy romos, elhanyagolt présházat a pázmándi szőlőhegyen a hozzá tartozó, elvadult kerttel. Nekiláttam a bozótirtásnak, és fejemben megjelent egy négyzethálós papírlap, a Prágai udvarkert telepítési vázlatával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése