2014. április 7., hétfő

Tennivalók a kertben, április első és második hete - Saláta, tök, kukorica, burgonya, bab


Teendők április elején:

Most kikelt saláta palánták (Nagyecsedi tájfajta)
- még vethetünk palántanövényeket a melegházba (paradicsom, paprika, karalábé, hasznos virágok)
- a kikelt, megfelelő méretű palántanövényeket „tűzdeljük” (szétültetjük műanyag rekeszkékbe, tejfölös poharakba, wc-papír hengerekbe)
- vetjünk szabad földbe burgonyát, karós babot
- a melegházat öntözzük és szellőztetjük
- szedjük a sóskát, rebarbarát, salátát, spárgát
- kialakítjuk a támokat, kerti utakat, szegélyeket
- kezdjük áztatni a csalánt
- vetés előtt áztassuk be a vetőmagot (kukorica, bab, tök)



Hagyma közé kiültetett palánta
Minden kert tükrözi azt a fontossági sorrendet, amelyet „gazdája” – kimondva, kimondatlanul – követ. Nálunk például a fejes saláta főszereplő. Folyamatosan esszük, ennek egy titka van: folyamatosan vetni kell. Vetem szabad földbe, melegházba, amint a palántákat szétültem, már vetem is a következőt. Többféle fajtát, sőt, a beváltak esetében a magot is gyűjtöm. Önporzó, tehát keresztbe porzástól nem kell félni. Azt javaslom, hogy – bármily kevés a helyünk – mindenképpen vessünk a salátán kívül spenótot (frissen, salátaként fogyasztva is nagyon finom), mángoldot, borsót, zöldbabot, zöldségféléket és cukkinit, spárgatököt, palántázzunk paradicsomot. Ha még gyógynövényünk is van, tavasztól őszig változatosan, friss növénnyel láthatjuk el a konyhát.

Már fejes, szedhető
Április első heteinek fő kérdése: mikor vethetjük a babot és a kukoricát. Ez a két növény – a tökfélékkel kiegészülve – szerencsés növénytársulást alkot. Házi kertben általában csemegekukoricát vetünk, 70 cm sorközzel, a szemeket egymástól 20 centiméterre tegyük. A sorokat jobban kihasználhatjuk, ha minden második kukoricaszem mellé egy-egy babot pottyantunk. A piacon („néniktől”) vásárolt bab nyugodtan vethető, ki fog kelni (az áruházban vásárolt „zacskós” babbal viszont ne kísérletezzünk, mert felesleges). Ha piacon vásárolunk, hogy a bab „guggos” vagy „futó”. Csemege kukorica mellé mindkettőt vethetjük, de ha a bab futó, akkor ne egyszerre vessük el a kukoricával. Várjuk meg, amíg a kukorica kikel, és csak ezután dugjunk minden második hajtás mellé egy-egy szem babot. Erre azért van szükség, hogy a dinamikusabban növekedő bab a fiatal, még gyenge kukoricát ne nyomja el.

Mikor vessük el a kukoricát? Amikor a talaj 9-10 fokos. Ezt szobahőmérővel, digitális hőmérővel megállapíthatjuk. A hőmérőt vetésmélységig (4-5 cm) dugjuk be a talajba, hogy ne a talaj felszínét mérjük. A kukorica és bab vetésének ideje hagyományos Szent György hét (április 23 előtt). De mivel az időjárás meg van bolydulva – idén is két-három héttel „előrébb vagyunk” – ezért lehet, hogy a hagyományos fogalmakat át kell értelmezni. Ezért tesz jó szolgálatot a hőmérő.

Burgonya már nyugodtan vethető – ha még nem vetettük el szobában előcsíráztathatjuk a gumókat. Lehetőleg „stabil”, nem romló fajtát válasszunk (pl. Hópehely, Sante, Boro, Ella, Rózsa), ezeket 4-5 évig újra lehet vetni. A csírázó gumóknak szüksége van fényre, sötétben csírázott burgonya fehér lesz („pincecsírás”).

Tök vetése: biztonságosan csak május elején, hogy ne keljen ki fagyosszentek előtt. Én néhány tő cukkinit és spárgatököt mindig palántázok üvegházban, és már április közepén kiültetem. Ha elfagy, elfagy, ha nem: korábban kezdjük szedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése