2014. május 3., szombat

Tennivalók a kertben, május eleje - Nyakunkon a kert!

Nyakunkon a kert. Szent György napja után, ha leesik az eső – mint idén –, kertünk vad növekedésnek indul.

Nincs kegyetlenebb, mint a tavaszi kert
ébredéskor, amikor a végtelen mezők illata
összpontosul minden levélben,
egy gonosz isten
hegyes, zöld tűkkel szurkálja a földet belülről,
és átdöfi sokszor,
gyöngyöző kék, fehér és sárga cseppek,
földvér.

Ezt írtam egykor (Barbárokra várva, Napkút, Bp., 2009). Szép, és most is tetszik az összetett metafora: a virágok a föld vércsöppjei... És tapasztalom, hogy valóban ez történik, Szent György harcolni kezd a sárkánnyal, de a sárkány ezer fejet növeszt, ha az ezret levágom, akkor hétezret, minden levágott fűszál megerősödik és hétszeresen nő, a bodzáról már nem is beszélek, mert minden levágott bodzaszár helyett tizennégy, huszonegy hajt ki a földből. Ez a Föld büszkesége. Ez a valódi erő. Háttere van, hátországa, ahová visszavonulhat, ha nekitámad valaki – a gyarló ember. De amint nem figyelünk, újabb fejét kidugja, és ránk sziszeg.


Mit csinálunk ilyenkor a kertben? Várunk, és sietős sürgés-forgással álcázzuk bizonytalanságunkat. Alapvető kérdés ugyanis, hogy mi kelt ki, és mit kell újravetni. A száraz április ugyanis megtréfált, nem kelt ki a zöldség, a sárgarépa. Nem keltek a káposztafélék. Most vagy újravetjük az egészet (ez elég nagy munka), vagy várunk még, hátha előbújnak az ismerős zöld szárak a föld alól.

Szent György harcolni kezd a sárkánnyal, és mi is: a termőfölddel. Szelektálni kell, kiválogatni azt, ami számunkra kedves (egyelés, gyomlálás). Aprólékos munka. Sajnos, nem lehet elkerülni. Ha még nem látjuk a kelő sort világosan, akkor ne kapáljunk, ne gyomláljunk: több kárt teszünk, mint hasznot. De amint a kelő zöld növény megjelenik (a zöldségfélék, a spenót), abban a pillanatban kapáljuk át a sorközöket, hogy a növekvő nemes növényeknek esélyt teremtsünk. A sorközök kapálása megelőzi a gyomlálást!

A palántákról. Az idei év ismét „nehéz”, mert a márciust szárazság követte, vetéseink nem jól keltek. A melegházban, a palántanevelésben viszont jól fejlődhettek a kiültetendő csemeték. Én a napokban mindent kitelepítek: a paprikát, a paradicsomot, a káposztaféléket. Egyedül az uborkát nem. A melegházban viszont hagyok „tartalék palántát”, hogy ha a fagyosszentek betörnek, pótolni lehessen az egészet. De az intuícióm azt súgja, idén nem kell tartani a fagyosszentektől. Így korábban lesz paradicsom, cukkini, spárgatök a kertben.

Két kártevőt meg kell említeni. Az első a csiga. A meztelencsiga (zalai tájszóval: kágyilló). Rettenetesen pusztítja a salátát, a tavalyi mangoldot a sok eső miatt. Minden reggel szedéssel (dobozba, nájlon zacskóba gyűjtjük és kidobjuk), valamint csapdával védekezünk ellene. A csapda kétféle: 1. lécdarabot teszünk a földre, nap közben (melegben) a csigák alá gyűlnek, össze lehet szedni őket. 2. sörcsapda: a földbe tejfölös dobozt süllyesztünk, ujjnyi sörrel vonzóvá tesszük, 2-3 naponként kiöntjük a megfulladt csigatetemeket és a dobozt feltöltjük friss sörrel.


Második: a tetű. A spenótot pusztítja először. Vessünk sarkantyúkát a sorközökbe. A levéltetű mindennél jobban szereti a sarkantyúkát, megszállja, mi pedig kiszedjük és megsemmisítjük a sűrűn belakott szárrészeket.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése