2013. november 13., szerda

"A föld megőszült...."


Hosszú századokon át, a könyvnyomtatás elterjedésétől fogva legkeresettebb könyv - a Biblia mellett - a kalendárium, a hétköznapok dolgaiban, a háztartás és életszervezés kérdéseiben irányt mutató könyvecske. Ennek utódai a mai gazdakalendáriumok és vetési naptárak, melyek megmondják, az év melyik szakában mit tegyünk a kertben.
Az ágyást szalmás komposzttal takarom
Most, novemberben a kert már jóformán csupasz. Az ágyásokat felástuk és vastagon betakartuk komposzttal, mulccsal; elcsomagoltuk a kertet télre. Amíg hó nem takarja, látszanak az évelők és áttelelők ágyásai: a sóskát, a mángoldot még szedhetjük, az őszi esők következtépen szépen kizöldült ez a két praktikus zöldségféle. Az epret már szétültettem - a kis kacsokkal szaporodó növényt mindenképpen gyéríteni kell, ha nagyszemű termést várunk a bokroktól. Ha nagyon sok hajtást engedünk fejlődni, akkor a több szemet terem, de a szemek kisebbek lesznek, így a termés összességében nem több.
Nálam idén majdnem minden ágyás el van duggatva salátával. (Tavasszal majd a salátasorok közé vetek.) Az áttelelő saláta nem kelt ki (dacára a gyári csomagolású, érvényes vetőmagnak), így már-már azt hittem, nagy csapás ér: kora tavasszal saláta nélkül maradok. De ahol a szükség, ott a segítség. Két kertből is kaptam kimaradt salátapalántát, még sok is lett. Így a sebtiben, ablakban nevelet még mindig zsenge hajtásokat a tyűkoknak adom...
A kis répa néha "veszélyesen" jó ízű...
A hegyen elvetettem egy sor borsót. A hidegtűrő fajtákkal érdemes kísérletezni, ha nem éri száraz, kemény fagy, a hó alatt áttelel. Szépen, egyenletesen kikelt, hála az őszi esőknek.
Egy ágyásban fokhagyma ujjacskák meredeznek. Én zöldségfélét ősszel nem vetek, mert a kert fagyzugos, általában nem kel ki. Az őszi fokhagymát elduggatom, és kiválogatom a vöröshagyma közül az apróbb (madártojásnyi) szemeket. Ezekből tavasszal hamar ízletes újhagyma lesz.
Az üres ágyásokat komposszttal vagy szalmával takarjuk. Ez jelentősen megkönnyíti a tavaszi talajkezelést (kiváltképpen kötött talajon.) De a laza szerkezetű talajnak sem árt a komposzt, amelyet tavasszal beforgatunk. Az őszi-téli csapadék is jobban a talajban marad, ha a szél nem éri. A komposztot közvetlenül a tavaszi vetés előtt forgatom be.
Megőszült? Még nem, de már felkészült a deres reggelekre....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése