2014. január 31., péntek

A kicsi szép

A cím Ernst Schumachertől származik, de úgy látszik, annyira találó, hogy nem győzzük eleget emlegetni. Nagyon fontos kérdések merültek fel az erdőkert kapcsán, kár, hogy nem megjegyzésben írtátok, hogy mindenki lássa.
A legfontosabbakat emelem ki: mi az ideális mérete egy erdőkertnek, illetve: mekkora területen lehet egyáltalán elkezdeni?
Havas hóvirág gyepszélen
Először az utóbbira válaszolok. Nagyon sokakat megzavar az erdő fogalma. Persze, az erdő ideális esetben valami nagy és romantikus természeti jelenség, sétálni lehet benne és eltévedni. De ne ebből induljunk ki, mert az erdőkert fogalma nem erre vonatkozik. Az erdőkert sajátos növénytársulást jelent. Meglepetés fog érni bennünket, ha a méretekről beszélünk. Robert Hart, akitől a "forest garden" kifejezés származik és aki az erdőkert mozgalom angliai apostola, shrophire-i kertjében mintegy 500 négyzetméteren (!) kezdett erdőkertet telepíteni. A japán Fukuoka, aki a gabonatermelésben alkalmazta a folyamatos, földmunka nélküli termelés módszerét, pár holdas parcellán tevékenykedett. Bill Mollison rendszerében (a permakultúra, a fenntartható termelés atyja) kiemelt szerepe van a ház körüli terület művelésének (eztő ő 0-ik zónának nevezi). Maga a ház ugyanis nem idegen elem a kertben, hanem annak magja. Úgy is, mint lakóhely, de úgy is, mint vízgyűjtő (csapadékvíz) vagy energiaközpont.

Az udvarkert mozgalomban alapvetően a kis méretű gazdaságokra koncentrálunk. Jól látható, hogy a politika, agrárpolitika a nagy parcellás művelést favorizálja (az agrártámogatásokról korábban írtunk). De gondoljunk bele: Magyarország termőterületének nagyságát figyelembe véve nem lehetnek mindenkinek több hektárnyi területei.
És nem is ez a cél! Az udvarkert az intenzív, fenntartható művelésű egység, amely egy család élelmiszer igényeit kielégítheti és életminőségét javítja.
Mangold hó alatt (még állnak a száraz kaporszárak)
Ugyanez másképp: ne ijedjünk meg a nagyoktól! A külterjes gazdálkodás profitja (és az agrártámogatások) a nagyoknál csapódnak le – de a gépesített gazdálkodás nem konkurálhat a munkaigényes és kis területen hatékony udvarkerttel.
Mekkor az "ideális" méret? Ez nagyrészt a helyi adottságoktól függ (táj, településszerkezet, talaj), de egy biztos: alsó határ nincs, csak felső – a kert ne legyen nagyobb, mint amekkora területet valóban meg tudunk művelni.
A gyakorlatban azt, hogy az udvarkert mekkora legyen, igényeink határozzák meg. Az egy család számára érzékelhető mennyiséget termelhetünk (csaknem teljes önellátást jelenthet) a teljes év során:
- zöldségeskert: 100 négyzetméter (egy tízszer tíz méteres parcella!)
- gyümölcsös: 16-20 gyümölcsfa
- étkezési gabona: kb. 1000 négyzetméter
Az erdőkert nagy előnye, hogy a gyümölcsös és zöldségnevelésre fordított terület többszörösen kihasználható, sőt, kombinálható állattartással is. (A háziállatokról később!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése