2014. február 7., péntek

Nincs kegyetlenebb, mint a tavaszi kert

Nincs kegyetlenebb, mint a tavaszi kert
ébredéskor, amikor a végtelen mezők illata
összpontosul minden levélben,
egy gonosz isten
hegyes, zöld tűkkel szurkálja a földet belülről,
és átdöfi sokszor,
gyöngyöző kék, fehér és sárga cseppek,
földvér.

– írom Beláthatatlan harcmodor című versemben. Ez a "kegyetlen tavasz" még késik: de mi nem tétlenkedünk:-) A kertbe még nem lehet kimenni, mert elnyel a sár (legalábbis nálunk a félig fagyott, félig fölázott, agyagos, kötött talaj lerántja a lábról a gumicsizmát. Erre az időre a kert és a vetés tervezgetése való, és a vetőmagok előkészítése.

Két ötlet: vetőmagszalag és házi csávázás.

Vetőmagszalag

Ezzel a módszerrel a tavaszi vetést könnyítjük. Újrapapírt vágjunk fel vékony (1-2 cm széles) , hosszú csíkokra. A csíkokat ragaszuk össze csirizzel úgy, hogy olyan hosszú csíkot kapjunk, mint zöldségágyunk hossza.
Ez után tegyünk vonalzót a csík mellé, és az adott mag vetési távolságának megfelelően pálcával pöttyentsünk csirizt a papírcsíkra. Ezekbe a pöttyekbe helyezzünk egy-egy vetőmagot.
Átalában apró magoknál érdemes használni, ahol fontos a tőtávolság: zeller, saláta, káposztafélék, palántának való paprika, paradicsom. A babot, borsót én általában sorban vetem (van, aki "fészekbe"), a sárgarépát, zöldséget  óvatosan "sózom".
A vetőmagszalag nagy előnye a tőtávolság betartásán túl a vetésmélység garantálása - és az időnyereseég a tavaszi munkák során.

Csiriz készítése

Hozzávalók: kb. 2 dl víz, 3 púpozott teáskanál liszt

Készítése: 1.5 dl vizet kb. 60 fokra melegítünk. A maradék fél dl vízben elkeverjük a lisztet, és a masszát a 60 fokra melegített vízhez keverjük. Folyamatos keverés közben addig kell főzni, amíg be nem sűrűsödik. Kihűtjük, felhasználjuk.

Házi csávázás

Az udvarkertben vegyszermentesen gazdálkodunk. A vegyszermentesség a vetőmagnál kezdődik: csávázatlan vetőmagot vegyünk. (A csávázás a vetőmag vegyszeres vetéselőkészítése.) Az, hogy a mag csávázott vagy nem, fel van tüntetve a tasakon. A Rédei termékek például általában csávázatlanok.
A csávázatlan magot mi magunk, otthon "csávázhatjuk". Ez ebben az esetben a mag vetés előtt való beáztatásást jelenti különféle (gyógynövény) oldatokba. A mag így korábban kikel, a növény ellenállóbb lesz. Csávázásra többféle gyógynövény forrázat (tea) alkalmas, a szakirodalomban leginkább a csalán, a kamilla, a körömvirág, a cickafark szerepel.

A Krisna-völgyben bevált gyógynövény keverék: körömvirág, macskagyökér, tölgyfakéreg, cickafark, csalán. A növényekből teát főzünk (a növények forrás után tíz percig a forró vízben áznak), majd a teát le kell szűrni és ki kell hűteni. A mag 3-4 órát ázzon a langyos teában, nagyobb magok (pl. bab) akár 1-2 napot is. A tökféléket tejben, a babféléket tejsavóban is eredményesen áztatják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése