2014. február 24., hétfő

Palántát nevelünk


Tavaszias az idő, de a kiskert talaja még nedves, saras – a vetéssel várnunk kell, de azért ne tétlenkedjünk! Február vége a palántanevelés ideje. Palántát ablakban is lehet nevelni, nem csak melegházban vagy fólia alatt. Három fontos szempont van: hőmérséklet, nedvesség (páratartalom) és napfény. A nevelés sikere ezek függvénye, és sajnos a helyi adottságoknak megfelelően ki kell tapasztalni, mi a legjobb módszer. Jelentős megtakarítás, ha a kiskertünkben szükséges 8-10 féle növényt magunk palántázzuk, és legfeljebb kiegészítésképpen vásárolunk palántát a helyi piacon.

Pázméndi házammal "megörököltem" egy igazi, régivágású, fémszerkezetes, üveglapokból épített, földbe süllyesztett üvegházat. Nagyon jól ki tudom, használni, de a 3x2,5 méteres terület évről évre kicsinek bizonyul. Gondolkodom fóliasátor építésén, de még nem sikerült megvalósítani. Így marad a helytakarékosság.

A szakirodalomban a palántázás idejére vonatkozóan nagyjából a következő adatokat találjuk:

Káposztafélék (kelkáposzta fejeskáposzta, karfiol, karalábé, kínai kel)
II. 2-25.
Saláta
II. 20-25.
Paradicsom
III. 15-20.
Paprika
III. 20-25.
Zeller
III. 20-25.
Dinnyefélék (uborka, tök)
IV. 1-10.

Ne feledjük, hogy az időjárás nem igazán kiszámítható módon változik, mégis, alapvetően emelkedik az átlaghőmérséklet. Ezen az idei, jószerint fagy nélküli télen nemcsak a téli saláta, hanem az októberben elvetett zöldborsó is szépen áttelelt: a növénykék már most tízcentisek, tehát legalább egy hónapot nyerünk az őszi vetéssel. (Még legalább egy-két hét, mire a tavaszi vetés földbe kerülhet.) Meg lehet kockáztatni tehát a primőrök a szokásosnál korábbi kiültetését is, persze kis mennyiségben, hogy a mégis beköszöntő fagy ne a teljes készletünket tegye tönkre.

A táblázatból is látható, hogy a káposztafélék palántázásába már ugyancsak benne vagyunk. Egy praktikus tanács: ha vetőmagboltban vásároljuk a magot, mindig alaposan tanulmányozzuk a tasakon feltüntetett vetési tanácsokat. Palántázni elsősorban melegházi termesztésre ajánlott magot érdemes (ezt a tasakon többnyire fóliasátor jelöli.) Fontos adat a tenyészidő. Palántázásra válasszunk minől rövidebb tenyészidejű fajtát! Én karalábot általában kétfélét ültetek. Korai fajtának bevált a Szentesi kék - ezt ilyenkor érdemes palántázni (nálam már ládában van), később, szabadföldbe vetve enyhén fásodik. Szabadföldbe később nyári fajta kerül. Én korai fejeskáposztát nem ültetek, kelkáposztát és karfiolt általában igen. Nagyon bevált a mind ismertebb kínai kel. Ezt mindenképpen ilyenkor kell elvetni, ugyanis fényérzékeny: később vetve felmagzik, semmi sem lesz belőle. (Másodveteménynek viszont alkalmas, ősszel ismét szépen fejesedik.)

Amivel mindenképpen pepecselek: az a bazsalikom. Virágládába, ablakpárkányra teszem. A bazsalikom magját el kell szórni a finoman megmulkált talajon, nem szabad takarni, mert a mag fényre bújik elő. Bazsalikomból olyan sokat palántázok, amennyit csak lehet: egyszerű recept alapján pestót készítünk.

Miben nevelhetünk palántát? Lényegében minden edény alkalmas, cserép, virágláda, rossz, kidobásra ítélt fazék. Ne feledkezzünk meg a vécépapírhengeres módszerről! Kiválóan beválik a gyakorlatban, a papírhenger a nedvességtől foszlóssá válik, könnyű eltávolítani, a palánta zsenge gyökere nem sérül. A hengereket tarthatjuk nagyobb tálcán, ha mozgatni kell, nem kell egyenként rakosgatni őket. Én az üvegház földjébe közvetlenül vetem a palántának szánt magot, a polcon virágládákba vetett magok lapulnak, középen pedig felhalmozom a palánta-gurigákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése