2014. március 1., szombat

Tennivalók a kertben, március első hete - Tőosztás


Szilárd elhatározásom, hogy idén tavasszal - mint afféle keltetőóra - időről-időre jelzem, hogy mik az aktuális tennivalók a kertben, illetve azt is, hogy nekem mit sikerült / kellett volna elvégeznem. Ezek a rövid vázlatpontok afféle emlékeztetők, kalendáriumkivonatok. Sajnos nincs energiám mindent kifejteni, így most a blogbejegyzések élén majd egy-egy felsorolás áll (a tennivalók), és amit tudok, vagy éppen fontosnak gondolok, azt ki is fejtem. Következnek tehát ez e heti tudnivalók, és néhány megjegyzés a tőosztásról.


Március első hete
  • ha a gyümölcsfákat még nem metszettük meg, igyekezzünk!
  • tavaszi lemosó permetezés a gyümölcsösben
  • lehet meteszeni a szőlőt
  • palántázzunk salátát és az ablakpárkányon bazsalikomot
  • ha még nem palántáztunk káposztafélét, akkor még most sem késő!
  • helyezzünk hernyóövet a gyümölcsfákra
  • ültethetünk gyümölcsfát, bogyósokat, gyógynövényt, epret

A tőosztásról


Ha növényeinket szaporítani szeretnénk, kapóra jön a legegyszerűbb, tavasszal végezhető modszer, a tőosztás. Elsősorban fűszer- és gyógynövényeket, de bogyós gyümölcsöt is szaporíthatunk ezzel a módszerrel. A tőosztás előnye, hogy elég az első növényt megvenni. Ha kertünkben jól érzi magát és terjedni kezd, tőosztással „sokszorosíthatjuk”. Néhány példát hadd említsek: ezeket a növényeket én a napokban ültettem szét.

Tárkony
Latin neve (Artemisia Dracunculus L.) jelzi, hogy különös, összetett növényről van szó: nevében a sárkány szerepel. Valóban tüzes fűszer, ételeinknek meghatározó ízt ad. Magyarországon két fajta található, az orosz és a francia – utóbbi fűszeresebb. Nálam jól áttelel. Napigényes, talajban nem válogat, de jó vízháztartású talajon érzi igazán jól magát. Ha jól érzi magát, erős gyökérsarjakat nevel. Ha ősszel nem tettük, a hajtásokat rövid csonkra (5-6 cm) vágjuk vissza. Egészen bátran használhatjuk az ásót, a szélesen elterülő tő pereméről emelhetünk ki töveket úgy, hogy az anyanövény termőereje különösebben csökkenne.


Rebarbara
Hajt a most átültetett rebarbara
Régi dísz- és zöldségnövényünk. A nagy, lapuszerű levelek levélnyele húsos, vastag kompótalapanyag és ételízesítő: savanykás íze kora tavaszi csemege. Tavasszal és ősszel szedjük, elég sok oxálsavat tartalmaz, tehát spenóttal nem jó fogyasztani. (Ezt az ember többnyire nem is kívánja:) A levélnyeleket kézzel törjük le, ne vágjuk. A tő általában több melléksarjat nevel. Most már kezdik áttörni a talajt a kis, zöldesrózsaszín kúpok: egy-egy kúpot óvatosan emeljünk ki az ásóval. Egy nagyobb növényről általában három-négy hajtáskezdeményt tudok leszedni.


Levendula
Fényigényes, fagy- és szárazságtűrő növény. Homokos, köves, gyengébb talajon is megél. Művelése abból áll, hogy: nem öntözzük, hagyjuk nőni. Nagyon szépen osztható. Az öregebb tövet ásóval emeljük ki, az önálló hajtáskezdemények (többnyire egy-két ágacskával) szépen különválaszthatók. (Ültetéskor ezt is beiszapolom, mint minden növényt, de aztán tényleg nem kell tartanunk a kiszáradásától.)

Lestyán
Másfél- kétméteresre is megnő, levelei és íze is zellerre emlékeztet. Gyökere is gyógyító hatású. Könnyen osztható, én a tárkonnyal kapcsolatban említett módszert követem: nem emelem ki az egész növényt, a növény „pereméről” választok le falatnyi gyökércsomót.


Borsmenta (Mentha piperita) és fodormenta (Mentha crispa). Hazánkban vadon is számtalan menta él (vízimenta, csombormenta stb.), megkülönböztetésük nem egyszerű feladat. A gyógyászatban a borsmenta terjedt el, én a fodormentát is kedvelem édeskésebb íze miatt. Nagyon könnyű szaporítani. A rövid szárat a csalánhoz hasonló gyökérfonat-darabbal együtt emeljük ki, ültetéskor jól öntözzük meg. A vizet szereti, napfényes, nedves helyen hamar elszaporodik.


Citromfű
Intenzív növény, jóformán kiirthatatlan. Az anyanövény körül számos csemete képződik, ezek tavasszal és ősszel könnyen szétültethetők.

Eper
Az átültetés legjobb időpontja augusztus vége - szeptember eleje, de ha nem tudtuk akkor elvégezni, most is széttelepíthetjük az eper fiahajtásait. A már jól legyökerezett fiatalokat emeljük ki. Az eper hajlamos rá, hogy besűrűsödjön: ne hagyjuk. Elég annyi 20-30 cm távolságra meghagyni egy-egy tövet. Ügyeljünk arra, hogy az öreg (3-4 éves) töveket emeljük ki, cseréljük fiatalbbra, az eper ugyanis ennyi idő után elöregszik.


Ribizli
A piros és fekete ribizlit is könnyű tőosztással szaporítani, de tény, hogy ez az elég drasztikus módszer a következő évben vissza fogja vetni a bokrot. Az idősebb tövet azonban megfiatalíthatjuk, és „ingyen” ribizlibokrokhoz jutunk. A kiszemelt tövet ássuk körbe és emeljük ki. Mivel a ribizli sekélyen gyökerezik, ez nem nehéz feladat. A gyökérről a földet ne verjük le: minél jobban megőrizzük a földlabdát, annál sikeresebb az átültetés. Figyeljük meg, hogy hol találhatók különálló ághoz tartozó, szeparálható gyökéregységek, és ezeket ásóval kíméletlenül válasszuk szét. Én egyenes élű „lapátásót” használok erre. Szétválsztás után a sérült gyökérrészeket metszőollóval el lehet távolítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése