2014. március 31., hétfő

A konyhakertből a konyhaasztalra - Saláta, medvehagyma, rebarbara és spárga


Kertünkben hetek óta szedhető a saláta és az utóbbi időben divatossá lett medvehagyma (Somogyban selyemhagymának hívják, először itt találkoztam vele kb. húsz évvel ezelőtt).
A napokban már szedhető a rebarbara is, és az első spárga-torpedók is megjelentek az ágyás felszíne felett.
Néhány gyors, néhány perces konyhai megoldás – tavaszi ételek a konyhakertből egyenesen a konyhaasztalra.


1. Saláta francia öntettel

A fejes salátát levelekre bontjuk, megmossuk (minél fiatalabb a fej, annál jobb:)
Az öntethez:

3 evőkanál olaj (lehetőleg extra szűz olívaolaj)
4 evőkanál ecet (5 vagy 6 %-os alma vagy borecet) vagy 1 citrom leve
3 teáskanál csípős mustár
zöld fűszerek: például tárkony vagy turbolya, metélőhagyma, medvehagyma
1 csipet őrölt bors
1 csipet só
kristálycukor ízlés szerint

Az öntet lelke a mustár - lehetőleg dijonit használjunk. A csípős mustárt elkeverjük az ecettel vagy citromlével, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk az olajat (jól el kell keverni). A zöld fűszereket felaprítjuk, az öntetbe keverjük, és mehet a salátára. Finoman átforgatjuk. Aktuális, friss zöldfűszerrel készítjük el.

2. Rebarbarás rizs

A rebarbarát általában kompótként szokás fogyasztani. Egy tipp, a változatosság kedvéért.
Tegyük fel a megmosott rizst jól záródó fazékban, lábosban főni. Az a tapasztalatom, hogy egy bögre rizshez kb. két és egynegyed bögre víz kell. A vízbe tegyünk csipetnyi sót és néhány csepp olívaolajat.
Amíg a víz a rizzsel együtt felforr, a megmosott rebarbara levélnyeleket daraboljuk fel másfél-két centis darabokra. A rebarbarát mindig törjük, ne vágjuk, mert így kisebb sérülést okozunk a növénynek. A levélnyél hártyáját, ami lejön, húzzuk le. Amikor a főzővíz felforrt, adjuk hozzá a rebarbarát, várjuk meg, amíg újra forrni kezd (kb. 1-2 perc), akkor vegyük le a tűzről, fedjük le és burkoljuk be jól az edényt konyharuhákkal, párnával, törölközővel – mintha dunsztolnánk. Harminc percig állni hagyjuk, azalatt a rizsszemek a melegben megpuhulnak, és a vizet teljesen „feldolgozza”.

3. Spárga egyszerűen

Nincs tavasszal ízletesebb étel, mint a frissen szedett spárgahajtás. Egy veszély fenyegeti: a fásodás. Ha piacon vesszük, gyakran tapasztaljuk, hogy a spárgarudacskák nagy része élvezhetetlen. Nagy ellensége: a napfény. Ha napra tesszük, hamar megfásodik (tehát ne tegyük napra). Daraboljuk fel mielőbb két -három centiméteres „ujjacskákra”. A darabolást kezdjük a spárga hegyénél, és addig folytassuk, amíg fás részhez nem érünk. A fás részt dobjuk el.
A friss, kertből szedett spárga nyersen is kiváló, de még ízletesebb kevés vajon párolva. Egy serpenyőben olvasszunk meg egy evőkanál olíva olajon egy kis vajkockát, a spárga rudacskákat csipetnyi sóval, borssal forgassuk 4-5 percig a forró vajban. Ne fűszerezzük, hogy a spárga íze érvényesüljön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése