2014. június 3., kedd

Új gazdák, újabb barbárok

Saláta csigatámadás előtt
Egy városi ismerősöm egy kisebb gazdaságot örökölt Zalában. Azon tűnődik: eladja vagy próbáljon gazdálkodni? Megéri-e majd a sok törődés, a kudarc? Biztosítja-e megélhetését a természet? (Ez az ismerősöm egyedülálló, egyelőre csak magáról kell gondoskodnia.) Nehéz mit mondani. Egyrészt: látom, milyen kevés tapasztalattal rendelkezünk mi, új gazdák. Hiába a jó szándék, megfelelő útmutatás, gyakorlat nélkül próbálkozásaink jelentős részét kudarc követi. Oravecz Imre Halászóember című versciklusában a Szajla nevű nógrádi település régmúltját – saját gyerekkorát – idézve bemutatja, milyen szaktudást temetett el minden egyes elűzött gazdában a téeszesítés. A téeszben nem kell gazda, csak téeszparaszt. Be kell látni, hogy áthagyományozott tudás híján többé vagy kevésbé műveletlenek, kisebb vagy nagyobb mértékben az időtlen természet újabb barbárai vagyunk.


Ezt nem érdemes tagadni, és nem szabad feledni. Azt sem, hogy az utóbbi években még az időjárás szeszélyessége is itt ül a nyakunkon. Szétnézek a kertben, és látom, mennyi minden veszett el abból, amit terveztem – pedig épp csak eltelt a május. A száraz március, április akadályozta a korai vetemények (zöldségfélék, saláta) kelését. A palántanevelést nehezítette a hűvös idő. A felhőszakadásszerű esők elárasztották, leverték a májusi veteményeket. A salátát lelegelték a tömött, nyálkás hadoszlopokban támadó, falánk csigák; miután a rágott salátatöveket kikapáltam, a csigák megrohamozták az epret. Egy ideig azt hittem: sárgarépa, zöldség nélkül maradunk. (Ez nagy csapás, mert sok leveszöldséget fogyasztunk.) Borúra derű: a napokban látom, mégis kikelt az elveszettnek hitt sárgarépa, igaz, hatalmas gazban áll, nehéz kigyomlálni. A hűvös után kikelt a tök (a téli sütőtökből sokat vetek, januárig, februárig eláll a pincében, kb. egy mázsát elfogyasztunk a télen.) A kukorica és a bab szép, a paradicsom- és paprikapalánták meghálálták az esőt. A zöldborsó rekord hozamot ért el, az októberben elvetett borsó áttelelt az enyhe télen, még a hét végén is szedtem róla 4-5 kilót, de már utolérte a tavaszit is; a késői vetés pedig most kezdi ontani a lapos borsóhüvelyeket. Hetek óta, reggel-délben-este zöldborsó szerepel a terítéken, tele a mélyhűtő, zsenge ízét szerencsére nem tudom megunni.


Évről-évre megtapasztalom a természet kiapadhatatlan gazdagságát. A mondai bőségszaru talán maga a kert, az emberi kultúra megcsontosodott burkába zárt, eleven természet, amely árasztja magából zsenge, zöld, asztalra kívánkozó áldásait. A viszonzást nem váró, önzetlen, kiáradó kegyelmet a természeten keresztül tapasztalom meg. A természet évről-évre tanít. Szent György után (április 23, a magyar hagyományban: április 24!) , vagyis a Bika hónapjában rettenetes növekedésnek indul minden, érzem a bika kirobbanó erejét. Az Ikrek havában pedig mintha cérnaszálon húzná valami rejtett erő a zöld szálakat az ég felé. Növényeink vadul burjánzanak, legfőbb munkák jó ideje a gyomlálás és a kaszálás. Visszavágjuk, ami növekedésnek indult. Ami túlnőtte magát, vagy éppen elvadulna. A természet is rá van utalva a gazdára. Ilyenkor begyűjtjük a felesleget: a szénát a jószágnak, a kigyomlált zöldet, gyomot gondosan komposztáljuk. A komposzt, a karámtrágya visszaforog a földbe, ez lesz jövő évi termésünk alapja. A kertben semmi nem vész el, de minden átalakul. Legfőképpen átalakulunk mi magunk. Gyarapodunk tudásban és tapasztalatban, évről-évre. Az igazi fejlődés soha nem lineáris, hanem szerteágazó időben és térben. Ezt nevezzük elmélyülésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése