2014. június 16., hétfő

Tennivalók a kertben - Szent Iván hava

A tágas Mezőföldhöz tartozó újabb pátriám határban, amerre széttekintek, Szent Iván napja felé közeledve a gabona szőke kalászai zizegnek. A határban határozottan Juhász Gyula hangulat van:

A tavaszesti égen fölragyognak
A barna felhők közt víg csillagok:
Zord életem estéjén fölcsillan ma
A vágyam még,
A vágyam, mely már rég elhamvadott.



A tavaszesti rónán messze égnek,
A barna árnyban víg pásztortüzek:
Bús álmaim estéjén szőkeséged
Föltündökölt.
Föltündökölt, s jó éjszakát üzent.

Az elejtett szálat vegyük fel, néhány szó arról, hogy a pásztortüzek éjszakája, szent Iván éj felé közeledve mi dolgunk a kertben.

Szent Iván a kertész számára a megpihenést hozza, de korántsem a tétlenséget. (Feltéve, hogy szénánkat idejében, május második felében begyűjtöttük, és a szőlőben végeztünk a zöldmunkákkal.) Teendőinket három szóban összpontosíthatjuk: talajmunkák, öntözés, betakarítás.

A talajmunkákról külön cikket tervezek a közeljövőben. Az öntözésről most nem írok bővebben: udvarkert léptékben általában megoldjuk ezt a kérdést öntözőkannával. (Tegyük hozzá, hogy a mi vidékünkön az új telepítésű gyümölcsfák mellé a gyökérzóna alá nyúló perforált gégecső telepítése elengedhetetlen. Hiába takarjuk mulccsal a fa tövét, a felülről való öntözés nem megoldás: a talaj felszíne beton keménységűre tömörödik, az öntözővíz nem ér el a gyökerekhez.)

Most viszont néhány szó a betakarításról. Természetesen ez a kertész legderűsebb munkája:)

Április és május a saláta szezonja – salátán élünk, minden nap fogyasztjuk reggel, délben, este. Saláta futószalagon: ennek titka természetesen a folyamatos vetés. Ahhoz, hogy az idei termést biztosítsuk, az első sorozatot (téli vajfej vagy valamely áttelelő fajta) tavaly augusztusban vetettük el és szeptemberben helyére palántáztuk. Idén februárban elvetettük a következő szériát, és attól fogva folyamatosan vetjük és palántázzuk (amikor egy adagot palántázunk, már vetjük is a következőt). Legutolsó vetés nálam a tépősaláta áprilisban – ez most kezd felmagzani, még a héten fogyasztjuk.

 Májusban minden ételbe kerül zöldborsó
Másik fő termény május-júniusban: a zöldborsó. Mint ezt már említettem, négy szakaszban vetjük el: október eleje, november közepe -vége (tél alá vetés), február és március.

Most, nyár derekán új fejezet kezdődik: a fűszer- és gyógynövények begyűjtésének ideje. Alapszabály, hogy mindent akkor gyűjtünk, amikor virágzik, lehetőleg száraz, napos időben. Mindenképpen tartsunk fűszernövényt a kertben! Nem helyigényes, a család számára a legtöbb növényből egy-két tő elég.

Én a következőket szárogatom:
1. lestyán, oregánó (szurokfű), orvosi zsálya, citromfű, tárkony, petrezselyem
Ezek hosszú szárú (40-50 cm-re megnövő) növények, a leveles szárat levágom és kis csokrokban összekötöm (nem túl sokat, hogy jól tudjon száradni), "fejjel lefelé" meleg, szellős, direkt napfénynek nem kitett helyen fellógatom, hogy megszáradjanak. Amikor ropogósra száradt (a száraz szár roppanva törik), a leveleket lemorzsolom, és papírzacskóba teszem. Akár morzsolva, akár porítva, igény szerint használjuk egész évben.
Hoszabb szárú növények szárítására kiválóan alkalmas a tornác

2. majoránna, kakukkfű, bodza, hárs
A kisebb méretű (rövidebb szárú növényt és egyéb virágot) fonott aszalótálcára helyezzük. Az aszalótálca fűzfavesszőből, szalmából, sásból is készülhet. Ha ilyet nem tudunk beszerezni, könnyen készíthetünk aszalókeretet: téglalap alakban összeszegelt léckeretre szúnyoghálót feszítünk, arra pakoljuk a szárítandókat. Az aszalás a legősibb, legtermészetesebb tartósítási mód. Ha a könnyen száradó fűszernövényeken kellőképpen "begyakoroltuk", áttérhetünk a gombára, sőt, a gyümölcsökre, a paradicsomra is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése