2014. július 2., szerda

A világfejlesztő akaraterő

Egy villanás tegnap este: levettem a polcról és felütöttem egy régi Csontváry-kézikönyvet. A megtalált, az udvarkert mozgalom számára is irányadó, nagyon pontos megfogalmazás (intés?) így hangzik:

„A legnagyobb tekintély ezen a világon a világfejlesztő akaraterő, a természetben élő energia, mely kinyilatkoztatás útján fejleszti a világot s halhatatlanná teszi a valóságot.
Ebben a tekintélyhez legközelebb áll a lángész, vagyis Zseni, aki a feladatot meg is képes oldani. A feladat az, hogy az emberi faj tulajdonságát ki kell domborítani, s az Isteni rendeltetés szerint ki kell fejleszteni.
A fejlődés a kinyilatkoztatás alapján történik - nem kell habozni, a napokat nem szabad számlálni, hanem a kinyilatkoztatásban feltétlenül kell bízni.
Ha te szereted a földet, ember, s Istenre gondolsz, amikor kapálsz, a palánta téged felismer - szeretettel gondol reád, mert őbenne is él az Isten. Nyújts táplálékot a fejlődő kis lénynek, növény-állatvilági egyednek s az gyönyörűségedre fejlődni fog - nyújts táplálékot a vadállatnak, mely éhezik s az hozzád simulni fog. Nyújts táplálékot nagy hóban a madaraknak s a világ minden részéből hozzád ellátogatnak, fára telepszenek le s neked csicseregve hálálkodnak. Nyújts táplálékot a vagyontalan szegénynek, ez el fog ismerni téged Isteni tekintélynek.”


Csontváry Kosztka Tivadar: A tekintély (részlet)

Ne arra figyeljünk, ami a megfogalmazásban szokatlan vagy (ma már) idegen, hanem az alapfogalmakra. A kertben munkálkodva a természetben élő energia, a világfejlesztő akaratárő munkásai vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése