2014. július 6., vasárnap

Tennivalók a kertben - Sarlós Boldogasszony

Sarlós Boldogasszony napja (július 2.), mint neve is mutatja, a betakarítás kezdetét jelzi. Boldogasszonyt gyakran ábrázolták holdsarlón, "holdbárkában": hiszen ő a bűnösök menedéke. A néprajzi ábrázolás gyakran Piétaként, a szenvedő Krisztussal ölében jeleníti meg.

A természetben szigorú "logisztika" munkál: a vegetáció a fény arányának változását követi napról-napra. Kertünk változik, minél több időt töltünk megfigyelésével, annál inkább lenyűgöz gazdagsága.  Ilyenkor, a nyári napforduló után árasztja adományait - csak győzzük betakarítani:) A letermett ágyásokba másodveteményt tehetünk. Ágyást üresen semmiképpen ne hagyjuk, mert akkor a talaj romlani kezd! Ha nem vetünk be valamit, takarjuk be vastagon mulccsal!!!

Teendők Sarlós Boldogasszony idején:

- a termények betakarítása - mindent tegyünk el télre!!!
- öntözzünk, ha szükséges
- talajmunkák (kapálás, talajlazítás, ne "tömörödjön be" sehol a talaj)
- másodvetések

Másodveteményként minden mennyiségben céklát vetek idén, mert jól eltartható, és nagyon szeretjük:) Ezen kívül ajánlom a kínai kelt. Viszonylag rövid a tenyészideje, de öntözni kell. (Nem lehet főveteményként vetni, csak elő- vagy utóveteményként: mert a túl sok fény "megárt neki", nem fejesedik, hanem felmagzik.)
Palántázzunk kelbimbót: akár januárig, februárig szedhetjük egyenesen a kertből!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése