2014. július 8., kedd

Zöldet a wokba

A növények legjobb felhasználása az, ha szüret után minél hamarabb megesszük őket.  A wok - vagyis egy mélyebb serpenyő - Szent Ivántól Szent Mihályig kiváló szolgálatot tesz. Amit begyűjtünk, nálunk leginkább a wokba kerül.

Mit, miért, hogyan? Bármit, mert finom, a következőképpen.
Az első döntés: milyen zsiradékot használjunk. (Lehet zsiradék nélkül is növényeket párolni wokban, ebben az esetben mindenképpen tegyünk lédús növényt, pl. paradicsomot vagy cukkinit, gombát.) Ha állati zsiradékot használunk, az étel nehéz és jellegzetes ízű lesz, erre a célra legjobb a mangalica zsír.  Növényi olajok közül én az olivát használom, de rend szerint adok a melegedő olajhoz egy kocka vajat is: az olajban a vaj szépen megolvad, nem ég oda.

Mivel magyar konyhán nevelkedtem, a wok alját először apróra vágott hagymával hintem tele. Az alábbi ételhez főzőhagymát (vagyis még meg nem héjasodott vöröshagymát) használtam, temészetesen egyenesen a kertből:) A hagyma zöldjét (az egészséges hagymaleveleket) mindenképpen aprítsuk fel, és a hagymakarikákkal együtt pirítsuk meg.

A wok ételnek egy titka van: a megfelelő fűszerezés. Ha a zsiradékban megpirítottuk a hagymát, adjuk hozzá a fűszereket. A száraz fűszerek sokkal jobban érvényesülnek zsiradékban oldva!!! Egy -két percig pirítsuk a fűszereket a hagymával, ez után adjuk hozzá a többi belevalót.

Zöldbabos cukkini wokban

Wokban sült zöldség házi sajttal, sonkával és házi kiflivel

Hozzávalók

főzőhagyma, fokhagyma, zöldbab, cukkini, curry, bors, koriander, köménymag, erőspaprika, só, oliva olaj, vaj, száraz vagy félszáraz házi sajt vagy parmezán

Elkészítés

Az olajon megolvasztjuk a vajat, az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. (Fokhagyma ízlés szerint). Amikor a hagyma jó, hozzáadjuk a fűszereket, és mérsékelt lángon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldbabot, és addig sütjük közepes lángon, kevergetve, amíg barnásra nem sül. Ekkor hozzáadjuk a cukkinit, és további 5-10 percig sütjük.

Tálalhatjuk apróra morzsolt házisajttal, sült sajttal, süthetünk mellé egy szelet sonkát, ahatunk hozzá tükörtojást. 

A wok zöldség lényegében egy elkészítési mód, a tartalma évszaknak megfelelően változik. Augusztusi változata a magyar lecsó.:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése