2014. október 31., péntek

Tennivalók a kertben - november

Lakott a szomszédban egy költő.  Egy jól sikerült versében így írt: „Most tél van és csend és hó és halál...”  (Kérdés: ki a szerző, és mi a vers címe. Válaszokat hozzászólásként kérem, a jó megoldások beküldői közt tájfajták vetőmagjait sorsoljuk ki.:-)

Főbb fegyverzetem
Szép sor, de a költő téved: még nincs tél...

Ám hamarosan itt lesz. Nem tétlenkedünk ilyenkor sem a kertben. A főbb feladatok:
  • a letermett növények letakarítása
  • a talajelőkészítés
  • az egyások felkészítése/ takarása a télre
  • tél alá vetés.

A kert persze ilyenkor sem "üres". Általában ahhoz vagyunk szokva, hogy a konyhakertben novemberben már csak barna rögöket látunk - pedig ez egyáltalán nem szükségszerű.


Vegyeskert gyógynövényekkel
A vegyeskertben nem egy növénykultúra „sokasítására” törekszünk, hanem növények együttélését alakítjuk ki. A képen előtérben mustár, hátul frissen palántázott saláta, bal olalon tök, hátul sóska és gyógynövények (orvosi zsálya, citromfű, spárga hajtás) látható.

A téli saláta palántázása mindenképpen indokolt! Tavasszal ez lesz a fő terményünk, oliva olajjal, friss fűszernöyvényekkel hatalmas vitaminforrás - könnyű, tartalmas vacsora önmagában is.




Fagyokig terem a spárgatök
Az ágyásokat szalmás karámtrágyával takarom
Az ágyások talaját ásóvillával (vagy ha szükséges) ásóval forgassuk meg. Alapelv: a talajt a szükséges minimum szinten mozgassuk meg. Jó minőségű, szemcsés talajt elég finoman fellazítani, majd takarjuk.

Mit vetünk ilyenkor?

Mindenképpen duggassunk fokhagymát. Nem baj, ha kihajt, a fokhagyma szépen áttelel (a száraz, hómentes telet is egészen jól bírja).
Ha van apróbb vöröshagymánk, abból is ültessünk ilyenkor - én az apróbb fejeket Anna-napkor, hagymaszedéskor eleve félreteszem. Hamar hajtani kezd, újhagymának fogyasztjuk.

Mit jelent az, hogy „tél alá vetés”?
A novemberben elvetett növény a hideg miatt már nem kel ki. Tavasszal viszont, amikor a hőmérséklet eléri a csírázáshoz szükségest, azonnal hajtani kezd.
Mi az előnye? Tavasszal, februárban-márciusban gyakran saras a föld, nem tudunk vetni. De a tél alá vetett magok már a talajban vannak, megszívják magukat nedvességgel, várják a meleget.
Vessünk tél alá zöldborsót, petrezselymet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése