2015. február 23., hétfő

Ha elmaradt az őszi talajmunka


Kiskerttulajdonos ismerősöm kérdezte: idén kezdenének kertészkedni, kis konyhakertet szeretnének a ház mellett: hogyan kezdje, mit kell csinálni tavasszal? Ásson? Hogy készítse elő a talajt? Nincsenek kialakított ágyások stb. Hasonló kérdés merül fel, ha az őszi talajmunkát elmulasztottuk, ágyásaink megmunkálatlanok, netán gazosak.


Kiskertben a talajmunkát mindig az aktuális állapotból kiindulva végezzük, alapelv: minél kevesebb beavatkozás! Ne a „nagyüzemi” gyakorlatot tartsuk szem előtt (folyamatos talajforgatás, műtrágya, jobb esetben szerves tápanyagbevitel, „talajfertőtlenítés” stb). A talaj élő organizmus – élőlények sokaságának élőhelye. Senki sem szeretné, ha minden tavasszal buldózerrel felforgatnák és kiciánoznák a lakását – nos ugyanígy vannak a talajlakók is:)

1. Jó minőségű, morzsalékos talaj
Jó minőségű kerti talajt, amennyiben nincs elgazosodva, bőven elég ásóvillával megforgatni, sőt, lehet, hogy az is felesleges: elég a gereblye, különösen azokban a sorokban, ahol olyan növényt vetünk, amely nem igényel „mély” talajt.

2. Kötött, agyagos talaj
Lehetőség szerint minél kevésbé mozgassuk: de soha ne munkáljuk akkor, ha saras, vizes! Ilyenkor a kötött talaj még jobban tömörödik, a talajmunka többet árt, mint használ.

3. Erősen gyomos talaj
Ebben az estben indokolt a tavaszi ásás (amennyiben az őszi elmaradt), kiváltképp, ha a talajt kora tavasztól (márciustól) használni akarjuk.
Ha a területünk elég nagy, és egy részét nem szükséges kora tavasztól munkába fognunk, a gyomok kiirtására jól alkalmazható módszer a talaj takarása. A nagyobb gazokat lehetőség szerint húzkodjuk ki, és a területet borítsuk be olyan anyaggal (kartonpapír, erősebb fólia, kidobott szőnyeg), ami teljesen lezárja a területet a fény elől. A tökéletes gyomirtás módszere a következő. A területen kb. három hétre hagyjuk rajta a takarást (ezalatt a zöld gyomok kirohadnak), majd a takarást egy hétre vegyük le. Ekkor kihajtanak azok a gyökérről, illetve magról szaporodó gyomok, amelyek az első fedést túlélték. Ismét takarás következik három hétre. Általában három ilyen ciklus elegendő a tökéletes gyomirtáshoz, tehát ennek a módszernek az időigénye összesen három hónap.

Fontos! Az előkészített talaj minél rövidebb ideig maradjon „csupaszon”. A takarás ilyenkor, kora tavasszal történhet:
1. Elővetemény vetésével - február végén, március elején vethetjük a korai borsót, a spenótot, a mustárt, zöldtrágya növényeket.
2. Mulcs takarással - a be nem vetett területet fedjük vastagon szalmával, komposzttal; a növényi részek tavasszal bomlani kezdenek, a korhadék a talajéletet gazdagítja.
3. A gazos területeket takarjuk le a fent említett módon kartonpapírral.
Ha a terület tiszta, jó megoldás, ha a fejünkben elharmadoljuk a kertet: egyharmad legyen korán vethető kerti zöldség (saláta, sárgarépa, retek, zöldborsó), a második harmad spenót (sorközt takarónak), ezt ugyanakkor vessük el, mint a korai zöldséget; a májusban kiültethető növények helyét vessük el mustármaggal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése