Februárban célszerű átgondolni, hogy mit vetünk tavasszal, átnézni vetőmagjainkat, felmérni, mire van még szükség. Ilyenkor lehet igazán vadászni a vetőmagpiacon! Hogyan válasszunk a sokaságból, amelyet a vetőmagboltok kínálnak? A „sikeres” fajták a helyi termőterület, mikroklíma, talaj függvényében rendkívül különbözőek lehetnek. Alapelvek a tudatos gazdálkodásban: kerüljük a hibrideket (ezek általában üzemi körülményekre vannak kialakítva - pl. vegyszeres növényvédelem –, a hibridek esetében kockázatos, felesleges a magfogás.
Ha
lehet, szerezzünk be helyi, bevált tájfajtákat. Honnan?
Szomszédoktól, piacon, illetve fenntartható hálózatokon
keresztül: egyre elterjedtebbek a magbörzék!
„Kezdő"
kertészeknek felsorolok egy „indulócsomagot”, „alapkészletet”:
ez a lista bőségesen elegendő terményt biztosít a konyhára
egész évben. (Most az egynyári, tavasszal elvetendő növényekről
beszélünk.) Alább csak alapelveket közlök - minden évben írjuk
fel az elvetett, palántázott fajtákat, és a bevált fajtákat
ültessük újra.
saláta
Téli,
bevált fajta a Téli vajfej - ez fagytűrő, tehát ősszel
palántáztuk. (Elég kemény levele van, de: tavasszal fontos zöld
a konyhán!) Ha ez elmaradt, tavaszi saláták közül népszerű a
Május királya fajta, de a választék bőséges, és ami azt
illeti, vannak finomabbak:) Én a vékonyabb levelű, zsenge salátát
szeretem. Ha nincs preferenciánk, vessünk el több fajtát a
rendelkezésünkre álló magokból, és a bevált fajtákról
gyűjtsünk magot. (Hagyjunk meg egy-két fej salátát, júniusra
felmagzik, a virágból kézzel kihúzható a finom, ejtőernyős
magocska). Tavaly a Növényi Diverzitás Központtól a Nagyecsedi
tájfajtából kértem magot.
A
salátát folyamatosan vessük és palántázzuk: amint egy tálca
palánta szabad földbe kerül, vessük el a következőt! Márciustól
vethetjük szabadföldbe is.
spenót
Alapnövény
a biokertben: tavasszal minden üres sorközt bevetünk spenóttal.
Fogysztjuk salátának, főzeléknek, köretnek, lefagyasztjuk, és
ami nem fogy el, azt bekapáljuk zöldtárgyának.
gyökérzöldség
(petrezselyem vagy pasztinák)
Rossz
talajon vessünk pasztinákot. Levele, gyökere felhasználható,
levesekbe, párolva - erősebb íze van, mint a fehérrépának. Ha
köves a talaj, vessünk levélpetrezselymet, fodros petrezselymet,
hogy a friss petrezselyemzöld ne hiányozzék a konyháról. Nehezen
kel, felszínesen vessük, és tenyérrel finoman lapogassuk le: ne
tömörítsük túlságosan vetés után a talajt.
A
petrezselymet mindig vessük helybe, szegélyként: ágyás vagy
földterület szélén.
sárgarépa
Alapvető
gyökérzöldség a magyar konyhán. Ha a talaj köves vagy kötött,
rövid, félhosszú fajtát válasszunk. Alaptípus: Nanti. A
sárgarépát ne vessük mélyre - húzzunk egy aprócska árkot a
mutatóujjunkkal.
zeller
Vegyünk
palántát, magról nevelni nehéz, ne szerezzünk kellemetlen
tapasztalatot. Tíz palánta nem nagy beruházás, megéri. Káposzta
közé kerül. Az érett zellert a pincébe / verembe rakjuk
októberben, májusig használható.
fejes
káposzta, kelkáposzta, karalábé, (karfiol és brokkoli)
Ezeket
ablakban is palántázhatjuk. Kései káposzta, kelkáposzta,
karalábé vethető szabadföldbe is: ha tasakos magot vetünk,
tartsuk be a vetés időpontját. A káposztaféléket erősen
károsíthatja a káposztalepke hernyója, valamint a tetvek.
Mindenképpen védőnövényekkel társítva (paradicsom, zeller)
ültessük. Karfiol és brokkoli kényesebb, csak öntözve ad
megfelelő termést. Azt javaslom, ezekkel a kudarcot toleráló
kertészek kísérletezzenek.
kelbimbó
Fontos
téli zöldség, május folyamán palántázzuk, ideális
másodvetemény borsó vagy saláta után.
kínai
kel
Hazánkban
csak kora tavasszal vagy nyár végén termeszthető, mert a nyári
fényben felmagzik. Egyébként jól kel, igénytelen. Csigák
zabálják.
paprika
Ősi
magyar növény:-) A magyar kertből elmaradhatatlan. Magfogáshoz
izolálni kell. Vagy csak egyféle paprikát neveljünk (ez elég
nagy lemondás), vagy csak olyan tőről gyűjtsünk magot, amihez
50-100 méter távolságban nincsen már paprika fajta.
Palántázzuk,
vagy ha nem akarunk fűszerpaprikát, akkor vegyünk palántát.
Fűszerpaprikát mindenképpen érdemes palántázni, mert abból sok
kell.
Szomszédai:
zöldségfélék, zeller, pasztinák, fűszernövények (bazsalikom,
majoránna, szurokfű). Átlagos körülmények között,
vegyeskertben nem igazán érzékeny betegségekre, kártevőkre.
paradicsom
Alapkérdés.
Tavaly nyolc fajtát neveltünk. Nagyon jól lehet magot fogni, mert
önporzó: nem kell ügyelni a szomszédságra:) Ha van bevált
fajtánk, szedjünk magot és palántázzuk. Lehet helybe vetni is,
de nem éri meg. Kiskerben elég 10-40 tő (utóbbi: ha el is akarjuk
tenni lének, sűrítménynek), biztosabb palántázni. Vetésforgóra
kényes! Kerüljük a burgonyaféléket (paprika, paradicsom,
burgonya, tojásgyümölcs). Jó szomszédai: káposztafélék,
zeller, hagyma, zöldség, saláta, zöldbab, mustár, zsázsa,
bazsalikom, kömény.
bazsalikom
Az
olaszok nem hülyék, ez abból is látszik, hogy feltalálták a
pesztót. Nagyon drága, különleges csemege - ha boltban vesszük.
A házi konyhán: mindennapi olaj- és zöldforrás. A bazsalikom
kényes növény, de az a véleményem vele kapcsolatban, ami Woody
Allené a szexről: egy kicsi is megéri a strapát. Palántázni
kell. A vetésnél ügyeljünk: a jól fellazított talajra
(virágláda, virágcserép) szórjuk el a bazsalikommagot, és
tenyérrel nagyon finoman tapogassuk meg. Ne fedjük földdel, mert a
mag fény hatására kel ki!
A
„magyar házi pesztó” receptjét majd máskor közlöm, csak
szóljatok rám:)
csemege
kukorica
Kiváló
szélfogó, és a friss, „tejes” csemeg kukorica fenséges, még
nyersen is! Legalább tíz-húsz növényt neveljünk.
spárgatök,
cukkini (patisszon)
Lehet
palántázni áprilisban, vagy helybe vetni május első hetében.
MIndenképpen vessünk cukkinit, négy bokor (négyszer 3 mag) fedezi
egész nyári szükségletünket! Spárgatökból egy-két bokor
elég. tökből egy bokorba mindig 2-3 magot vetünk.
téli
sütőtök (nagydobosi)
Kiváló,
gesztenye ízű sütőtök, kiválóan eltartható (pincében
márciusig). Akkor vessük, ha van helyünk: tíz méteres indái
vannak:)
borsó
Ha
jön a tavasz, vessük a borsót! Többfélét, szakaszosan, hogy
amennyire lehet, kiterjesszük a termőidőt. A borsó szakaszos
vetéséről már írtam.
fejtőbab,
zöldbab
A
zöldbab elengedhetetlen táplálék! A hüvelyesek fehérjepótlók,
a bab (fejtőbab, szárazbab) teljes évben kiváló minőségű
fehérjeforrás! Ne hanyagoljuk el. Vetni könnyű, jól kel és
igénytelen. Vessünk többet, mint amennyire gondolnánk - és amint
érik, szedjük. Így is maradni fog beérett hüvely a száron
vetőmagnak, téli szárazbabnak.
Nekünk
nagyon bevált a „gyöngybab”. Apró, fehér babocska, kiválóan
szedhető zöldbabként (zöld hüvelyű zöldbab), lehet belőle
friss, nyári bablevest készíteni (fejtőbab), és szárazbabnak is
kiváló. Igaz, apró, de szapora.
Futóbabbal
csak akkor kísérletezzünk, ha van támaszunk, vagy kukorica
mellett. A futóbabot kukorica mellett akkor duggassuk el, amikor a
kukorica már kibújt.
uborka
Csemegekukorica
közé, mellé vessük helyben. (Szélfogó lehet még: karfiol,
kelbimbó.)
Izolálni
kell, ha magot akarunk fogni, mert tökféle, tehát átporoz.
Védőnövénye: a kapor (lisztharmat ellen). Hagyományosan hígított
tejjel permetezik lisztharmat ellen.
cékla,
fekete retek
Másodvetemények
borsó után, mindkettő kiváló téli kiegészítő.
mangold
Erről
a növényről többször írtam, fontos tavaszi zöldségnövény.
Áttelel, saját magjáról szaporodik (hagyjunk egy-két tövet
felmagozni.)
hagyma
A
sárgarépa védőnövénye (és az övé a sárgarépa: egymás
légykártevőit riasztják). Minden kertben kötelező, ahol
sárgarépa van. Ha a talaj nem jó, nem fog megnőni. Az apró
gumókat szeptember-októberben duggassuk el újhagymának, tavaszi
főzőhagymának.
fokhagyma
Alapvetően
fokhagymagerezdről szaporítjuk. Egyes fajták magról is
nevelhetők. Őszi- és tavaszi fokhagymát ültetünk, tartsunk
folyamatosan egy-egy fajtát.
mustár
A
„pihentetett” terület növénye. Szórjuk szét kora tavasszal a
magját. Miután kikelt és elérte a 20-30 cm magasságot, kapáljuk
be a talajba. A legkiválóbb talaj előkészítő és
zöldtrágyanövény. Ha magot akarunk fogni, egy méter sorközzel,
20-30 centiméterenként ültessük, mert több mint egy méter
magasra nő. Amior leszárad, a magok jól kicsépelhetők és
szeleléssel fogyasztásra is tisztíthatók.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése