Nem
az a cél, hogy kapáljunk és a kertet gyommentesen tartsuk, hanem
hogy az általunk gondozott növények jó egészségnek örvendjenek.
„Általunk
gondozott”, de még inkább „gondozásunkra bízott”
növényekről beszélek. Szakítanunk kell az ipari termelés
mintájára a természetre erőltetett növénytermesztés – értsd:
„növénytermelés” – modellel.
A
növényeket nem termeljük, hanem gondozzuk, gondoskodunk róluk,
ezzel veszünk részt a létezésben. (A „létgond” kifejezés
Martin Heidegger filozófiájánák egyik központi fogalma.) Amint a
gazdálkodás növénytermeléssé válik, kénytelenek vagyunk a
növénytermelés ipari útját követni, vagyis a megfelelő
termésátlagot biztosító talajgazdálkodást, a növényvédelmet,
a megfelelő gépesítést és feldolgozást stb. – mindazt, ami a
világ összes agrár egyetemén jelenleg tanulható. A termelés
paradigmája ugyanis profitorientált.
Mi a
baj ezzel? Az, hogy mindez a Föld végletes kizsarolásához, az élő
szervezetek tönkretételéhez vezet. A hetvenes években
Magyarország agrártermelése csaknem háromszorosára nőtt. E
közben az üzemanyag felhasználás tizenhét!, a vegyszer
(műtrágya-gyomirtó-permetszer stb. felhasználás) 44! szeresére.
A vidéki (TSZ-ben dolgozó férfi) lakosság körében a rákos
megbetegedések aránya ötszöröződött. (Bogár László adatai.)
Én,
személy szerint nem termelni szeretnék, hanem: jól élni, és azt
hiszem, ezzel sokan így vagyunk. És úgy látom, hogy kertem ezt a
változékony, kiszámíthatatlan időjárás mellett is biztosítja,
javait úgy ontja, hogy a legnagyobb gondot idén nyáron is a
betakarítás és földolgozás jelenti – vagyis nap mint nap a
legfinomabb ételeket esszük:)
A
talajművelés feladata a növények számára optimális körülmények
biztosítása. Ahhoz, hogy növényeink megfelelően nőjenek:
1.
megfelelő körülményeket kell biztosítanunk számukra (a fajtának
megfelelő élőhely, körülmények, vízellátottság stb.)
2. a
talajt megfelelő módon elő kell készítenünk és kezelnünk kell
– legalább addig, amíg a növények természetes egyensúlya,
„ergonómiája” megvalósul.
Személyes
tapasztalatok.
a.
Egy kb. fél hektáros szőlőhegyi, keleti fekvésű, jelentős
szintkülönbséggel rendelkező löszös, meszes talajú kertet két
évvel ezelőtt kezdtem művelni, a szintkülönbségnek megfelelően
alapvetően három művelési módra bontva szőlő-erdőkert-vegyeskert
(konyhakert) beosztásban. Első évben talajtakarítást végeztünk,
második - harmadik évben a kert fásszárú állományát
telepítjük,és kialakítjuk a konyhakertet. Tapasztalatokról két
-három év múlva tudok beszámolni.
b.
Ökológiai szőlőnevelés. Háromszázhatvan öl szőlőben négy
éve gazdálkodom ökológiai módszerekkel. Előnyös volt, hogy a
terület egy része rezisztens zalagyöngye fajtával volt
betelepítve. E mellett olaszrizling, zenit és kövér szőlőt
telepítettem. A művelés első három évben ökológiailag
engedett módon (szintetikus, beépülő vegyszerek nélkül), idei
évben EM-BIO és homeopátiás szerek alkalmazásával folyik. Az
erős, idén általános lisztharmat fertőzés szőlőmet is
megtámadta, élménybeszámoló szüret után.
c.
Gyümölcsös. Idén tavasszal kb. 60 gyümölcsfa oltványt
telepítettünk Kocsis Gyula (Pórszombat) fajtagyűjteményéből. A
megmaradás (a faiskolából szerzett, ősszel elültetett szabad
gyökerű oltványokkal ellentétben ) lényegében 100 %-os.
A
talajművelés hagyományosan a legkülönbözőbb eszközökkel
történhet (a traktor által vontatott nehézgépektől a kerti
„robikapán” át a kézikapáig, gereblyéig). De mielőtt
megragadnánk a kapanyelet, nézzünk meg néhány „alternatív”
lehetőséget is. (Az alternatív annyit jelent, hogy számos helyen,
akár a világ különböző pontjain, különféle viszonyok között
már bizonyított módszerről van szó, de az agráregyetemeken még
nem lehet felvenni szemináriumi tárgynak:)
E
helyt nagyon röviden három komplex modellre szeretném felhívni a
figyelmet. Ezek:
I.
„erdőkert” (forest garden, edible forest) , a permakultúra
egyik lehető modellje,
II.
az M-BIO nevű mikrobiológiai rendszer,
III.
a mélymulcsos művelés.
I.
Erdőkert
Lényege
a több szintű, növények számára megfelelő növénytársulások
kialakulása. Az erdőkertben (a telepítés után) lényegében nem
folynak hagyományos értelemben vett „talajműveletek”, a talaj
folyamatos takarása valósul meg. Ebben a cikkben erre nem térek
ki, alapozó szakirodalom magyarul Baji Béla.
II.
EM-BIO
Dr.
Teruo Higa Forradalom a Föld megmentéséért című könyvét
ajánlom azoknak, akik nem ismerik – akik ismerik, azoknak nem kell
ajánlanom. Dr. Higa megszállott, a legkövetendőbb értelemben.
Állítása az, hogy a Föld termőtalaja az ipari termelés
következtében mikroorganizmusok tekintetében elszegényedett, az
egészséges emberi-állati-növényi élethez szükséges
mikroorganizmusok nincsenek jelen. Ezért kidolgozott egy élő
készítményt, az EM-BIO-t, „a fotoszintetizáló és
tejsavbaktériumok, élesztők, a sugár- és moszatgombák
asztalközösségét”, amely egy élő anyag, 82, az élethezszükséges mikroorganizmus társulása.
Az
élő szervezetek működéséhez ezen organizmusok szükségesek. A
talajból viszont nagy részük már hiányzik, így a talaj, és a
belőle származó táplálék, valamint érthető módon azok is,
akik e táplálékot fogyasztják, megbetegednek. Az organizmusokat
visszajuttatva a talaj tulajdonságai megváltoznak.
Nagyon
fontos gondolat: a jelenlegi tudomány a talaj (és egyébként a
vízkészlet, ivóvíz) tekintetében is alapvetően a kémiai
összetevőket vizsgálja. Vizsgálata alá nem tartozik a
mikrobiológiai és egyéb tulajdonságok vizsgálata, amelyek az
élővilág számpontjából legalább annyira jelentősek, mint a
kémiai összetevők. Az európai tudomány itt is saját határaiba
ütközik, gellert kap, lepattan.
EM-BIO
talajkezeléssel a talaj szerkezete kb. 2 méter mélyen élővé
válik, porhanyós szerkezetű lesz, szántásra, mechanikus
talajművelésre minimális mértékben / nem lesz szükség.
III.
Mélymulcs
A
talajtakarás (mulcsozás) módszere Ruth Stout (a „mulcs
királyője”) nevéhez köthető. A talajtakarás előnyeit ma már
a „hivatalos” gazdaképzés is ismeri, elismeri. Hadd osszak meg
egy fontos cikket változtatás nélkül a MÉH e-HÍRLEVELÉBŐL
(35. SZÁM, 2014. július 10., Szerkesztette: Zaja Péter,
elérhetőség: namzi@tvn.hu) A szerző Gyulai Iván.
GYULAI
IVÁN: A MÉLYMULCSOS GAZDÁLKODÁSRÓL
Előzmények:
1999-ben
a BAZ megyében található Szuhafőn kezdtem művelni egy évek
óta felhagyott kertet, amelynek zöldséges kert része egy
10x50 méteres területen fekszik. Eleinte hagyományos
módszerrel dolgoztam. A kertet felszántottam, és hagyományosan
műveltem. A kert teli volt gyommal, a talaj pedig agyagos kötött
talaj volt. A talajfelszínt az eső hamar betömörítette, a
talaj megrepedezett, folyamatos locsolásra volt szükség a
tenyészidőben. A betömörödött talaj meggátolta a gyomok
kézi eltávolítását, mechanikai úton, rotációs
kapával kellett a talajt lazítani. Műtrágyát és a
biogazdálkodásban nem engedélyezett vegyszereket soha sem
használtam, a biogazdálkodás és a permakultúra néhány
módszerét próbáltam ki a növénytársítás, és
növényvédelem területén.
Mivel
fenntartható fejlődéssel foglalkozom, az érdekelt, hogy a
talajjal hogyan lehet fenntartható módon gazdálkodni, vagyis
úgy, hogy az sem mennyiségi, sem minőségi értelemben ne
pusztuljon el. Ismertem a mulcsozás módszerét, és
különböző mulcsféleségeket próbáltam ki. Mivel
lovakat tartok, ezért enyhén trágyás szalma áll
rendelkezésemre, amelyet mulcsként használok. Az alom egy
részét komposztálom, ahogy az emberi ürülék is
komposztálásra kerül egy kerti alomszékben. Ezeket
zöldtrágyával együttesen is újrakomposztálom, és a
keletkezés idejétől számítva nagyjából három-négy
év múlva használom fel a kertben. A komposzt jó szerkezetű,
jól tartja a vizet, és egyenletesen, hosszú időn át adja le
a tápanyagot a növények számára.
Mivel
a talaj agyagos kötött talaj, nehezen művelhető, ezért egy
idő után komposztból építettem bakhátakat és abba
ültettem a termesztett növényeket. A komposzt hátak azonban
hamar erodálódtak, év végére szinte eltűntek. Ezért a
következő évben a bakhátak közét mulccsal töltöttem
fel, amely megakadályozta a bakhát ellaposodását, és a
mulcs segített a víz visszatartásában is. Mivel a gyom
gyakran átnőtte a komposztot és mulcsot is, kartonpapírral
takartam a talajt három hétig, majd kitakartam egy hétre, majd
ezt még kétszer megismételtem addig, amíg az évelő gyomok
gyökeréből sikerült a tápanyagot kimeríteni. A
későbbiekben a papírra raktam a bakhátakat és kitöltő
mulcsot is. Közben észrevettem, hogy a takaró alatt a talaj
fellazul, élőlények sokasága telepszik meg, a takarás alatt
a talaj nem szárad ki, fölöslegessé válik a locsolás.
Ekkor kezdtem hozzá a talaj téli takarásához, majd néhány
év tapasztalata során alakítottam ki a jelenleg használt 50-
60 centiméter mély mulcs használatát.
A
módszer:
A talaj mulccsal történő borítása folyamatos az évben. Első alkalommal, ősszel 50-60 centi vastagon a lovak alól kihordott alommal mulcsozom az egész kertfelületet.
Hangsúlyozom, hogy a talajt nem ássuk fel és nem szántjuk, viszont ajánlatos az évelő gyomok eltávolítása a papírral történő be és kitakarással (3 hét betakarás, egy hét kitakarás, és ennek ismétlése, amíg a gyomok gyökeréből nem használjuk ki a tápanyagokat).
A mulcs tavaszra megszáll, de 30-40 centi vastagságban megmarad. Tavasszal egy villa segítségével széthúzom a mulcsot a talaj felszínéig, ahová a magokat ültetem. A magokat csak a talaj felszínére szórom, és két-három centi nedves mulccsal visszatakarom. A növények gyökerének mélyebbre kerülése (pl. dőlés megakadályozása érdekében) úgy oldódik meg, hogy a mulcsot a növekedéssel párhuzamosan visszatöltöm a tőhöz.
A talajt soha sem bolygatom. A burgonyát csak a mulcsba ültetem, ilyenkor ültető árkokat húzok a malacfoggal, de nem megyek le a talaj felszínéig. Az elültetett gumókat teljesen visszatakarom, cc. 20-40 centi vastagon. A palántákat az ültető-árkokba töltött komposztba ültetem ki. Ilyenkor malacfoggal széthúzom a mulcsot, árkot alakítok ki, és érett komposzttal töltöm fel. A palánták tövét sekély mulccsal takarom. Ősszel feltöltöm a nyáron leapadt mulcsot, amely folyamatosan komposztálódik és töpped. Hasonlóan járok el, mint az erdőben történik, amikor az ősszel lehulló levelek ráhullnak az előző évi avarra. Az egész módszert a természet ihlette, hiszen ott sincs kitakart felszín, és senki nem szántja fel a talajt sem.
Eredmények:
A talaj mulccsal történő borítása folyamatos az évben. Első alkalommal, ősszel 50-60 centi vastagon a lovak alól kihordott alommal mulcsozom az egész kertfelületet.
Hangsúlyozom, hogy a talajt nem ássuk fel és nem szántjuk, viszont ajánlatos az évelő gyomok eltávolítása a papírral történő be és kitakarással (3 hét betakarás, egy hét kitakarás, és ennek ismétlése, amíg a gyomok gyökeréből nem használjuk ki a tápanyagokat).
A mulcs tavaszra megszáll, de 30-40 centi vastagságban megmarad. Tavasszal egy villa segítségével széthúzom a mulcsot a talaj felszínéig, ahová a magokat ültetem. A magokat csak a talaj felszínére szórom, és két-három centi nedves mulccsal visszatakarom. A növények gyökerének mélyebbre kerülése (pl. dőlés megakadályozása érdekében) úgy oldódik meg, hogy a mulcsot a növekedéssel párhuzamosan visszatöltöm a tőhöz.
A talajt soha sem bolygatom. A burgonyát csak a mulcsba ültetem, ilyenkor ültető árkokat húzok a malacfoggal, de nem megyek le a talaj felszínéig. Az elültetett gumókat teljesen visszatakarom, cc. 20-40 centi vastagon. A palántákat az ültető-árkokba töltött komposztba ültetem ki. Ilyenkor malacfoggal széthúzom a mulcsot, árkot alakítok ki, és érett komposzttal töltöm fel. A palánták tövét sekély mulccsal takarom. Ősszel feltöltöm a nyáron leapadt mulcsot, amely folyamatosan komposztálódik és töpped. Hasonlóan járok el, mint az erdőben történik, amikor az ősszel lehulló levelek ráhullnak az előző évi avarra. Az egész módszert a természet ihlette, hiszen ott sincs kitakart felszín, és senki nem szántja fel a talajt sem.
Eredmények:
A
talaj téli takarása fölöslegessé tette az ásást,
szántást, hiszen az ötven-hatvan centiméter vastag mély-alom
alatt az élővilág fellazítja (felássa) a talajt. Ennek
haszna, hogy nem kell gépi erőt használni, nincs
üzemanyag-felhasználás, és ebből származó emisszió. A
talaj takarása meggátolja a talaj porosodását, a szél- és
vízeróziót.
A
talaj takarása kizárja a talaj fagyását, vagyis a talajélet
egész évben aktív (a mulcs vastagsága a fagyhatár szerint
lett meghatározva). Mivel a talaj nem hűl le, a vegetációs
időszak korábbra tevődik, a magok keléséhez szükséges
talajhőmérséklet hamarabb biztosított, egyrészt mert a
talaj nem fagy meg, másrészt a komposztálódás biztosít
egy megfelelő hőmérsékletet (szemben a sekély mulccsal,
amikor a mulcs nem zárja ki a fagyot, de késlelteti a talaj
felmelegedését a napfény melegítő hatásának kizárása
miatt). A takaró miatt egész évben kiegyenlítettebb a
talajfelszín hőmérséklete, ami meggátolja a
fagyváltozékonyság miatti felaprózódást, porozódást.
A
puha takarás még lejtőn is meggátolja a csapadékvíz
lefolyását, az utolsó csepp csapadék is a talajba szivárog.
A mulcs lehetővé teszi a víz tárolását, csak a teteje
szárad ki a takarónak, és biztosítja a vízellátást az
egész vegetációs időszakban. A lényege, hogy a vegetációs
időszakban hiányzó kb. 200 mm csapadékot a vegetációs
időn kívül raktározzuk el. Az alkalmazott mulcsvastagság is
nagyon fontos, a permakultúrában alkalmazott sekély takarás
nem biztosítja a víz tárolását, sem a gyomok távol
tartását.
A
takarás előnye a gyomok távoltartása is. Ugyan itt is
átnőnek, vagy a mulcsból kikelnek gyommagvak, de ezek
eltávolítása nem ütközik nehézségbe a laza szerkezet
miatt. A gyomosodási nyomás is sokkal kisebb, nagyjából az
eredeti 20%-a.
Jelentősen nőtt a talajélet, az erős és egészséges növények, illetve az alkalmazott növényszaporítási módszerek, biztosítják a kisebb kártételt. A legjobb növényvédelem az egészséges növény, és ehhez a stressz- mentes környezet vezet. A takarásos módszer csökkenti a stresszt, mivel kiegyensúlyozza a talaj felszínének a napi hőingadozását, és folyamatosan biztosítja a megfelelő nedvességet.
Jelentősen nőtt a talajélet, az erős és egészséges növények, illetve az alkalmazott növényszaporítási módszerek, biztosítják a kisebb kártételt. A legjobb növényvédelem az egészséges növény, és ehhez a stressz- mentes környezet vezet. A takarásos módszer csökkenti a stresszt, mivel kiegyensúlyozza a talaj felszínének a napi hőingadozását, és folyamatosan biztosítja a megfelelő nedvességet.
Jelentősen
növekedett a növényi szerves-anyag produkció, nőttek a
termésátlagok, az agyagos kötött talaj tetején vastag
humuszréteg képződött, ami a bolygatás hiányában nem
pusztul el évről évre.
Javult a talaj szénháztartása, javult a szénmegkötés, és csökkent a közvetlen és közvetett széndioxid emisszió is (nincs szénveszteség, mert a talajt nem szellőzteti át a szántás, ásás). Nincs szükség külső energia-bevitelre, sem közvetlenül, sem közvetetten, pl. műtrágya formájában.
Javult a talaj szénháztartása, javult a szénmegkötés, és csökkent a közvetlen és közvetett széndioxid emisszió is (nincs szénveszteség, mert a talajt nem szellőzteti át a szántás, ásás). Nincs szükség külső energia-bevitelre, sem közvetlenül, sem közvetetten, pl. műtrágya formájában.
A
módszer számos, a biogazdálkodásban és a permakultúrában
használt fogással egészül ki, illetve az egyes növények
termesztése esetében saját módszerek is fejlesztésre
kerültek. A zöldséges kert természetesen része egy nagyobb
kertnek, a keretezését gyümölcsfák adják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése